Младенов: Минимална заплата 270 лв. от 2011-а

Младенов: Минимална заплата 270 лв. от 2011-а

Ще внеса в Съвета по икономическо развитие докладна да се разгледа увеличаването от 1 януари 2011 г. с 30 лв. на минималната работна заплата и да стане от 240 на 270 лева.

Това заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БГНЕС.

“В последните 6 месеца имаме лек спад на безработицата. Когато беше пикът през февруари – тогава беше около 10%, сега е 9,14% към 31 август. През последните 4 месеца броят на безработните в бюрата по труда е намалял с 40 000 души”, добави той.

От 1 октомври ще бъдат назначени 9000 души за лични асистенти, това включва обучаване на младежи в предприятия, където те ще получават заплата до 300 лева за 6 месеца. Опитваме се да подпомогнем младите хора, за да могат да бъдат на пазара на труда, обясни министърът. Допълнително са отпуснати 10 млн. за допълнителни мерки на пазара на труда. Той добави, че до 31 август всички хора си получили социалните помощи и това ще е така до края на годината.

“Пенсионната реформа трябва да се състои, защото нямаме друг изход. Ако не направим нещо, ще бъдем престъпници по отношение на сегашните и на бъдещите пенсионери”, коментира министърът. Чака се споразумение между работодатели и синдикати – споразумение за регламентиране на надомната работа, на дистанционната работа и др.

“Дефицитът продължава да расте заради по-малките приходи. Тези над 1,1 млрд. задължения на бизнеса и на самоосигуряващите се лица трябва да започнат да се събират, защото това е изключително важно”, заяви Младенов.

Според него се прави грешка в тълкуването на пенсиите и ордените на известните ни певци. “Искаме да облекчим хората със закон, който ще бъде готов до един месец. Иначе награждаването на някакви хора с ордени няма нищо общо с пенсиите”, категоричен бе той. Наградите за заслуги ще бъдат от държавния бюджет и нямат нищо общо с пенсионното осигуряване.

Вирни се горе