Министерството на образованието ще финансира училищата да закупят електронни дневници

Министерството на образованието  ще финансира училищата да закупят електронни дневници

Ще финансираме всички училища, които решат да закупят електронни дневници при условие, че задължително е включен модул за комуникация с родителите. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за образованието. Това ще е полезно за затвърждаване на доверието между родители и училище и същевременно ще облекчи учителите. До средата на тази година навсякъде ще има изградени защитени мрежи, които да гарантират безопасност на децата в интернет и да разнообразят работата в училище, допълни министърът. Нов стандарт за физическата среда в училище ще регламентира не само оборудването на кабинетите с технологии, но и промяна на пространствата.

Министър Вълчев смята, че това ще даде свобода часовете да се провеждат по по-интересен начин. В помощ на учители и ученици ще бъде и бъдещата платформа за обмяна на иновативни практики и видео уроци, създадени от учители и други специалисти.

Министърът акцентира и върху ролята на учителите и използването на нови методи на преподаване в училище, което включва и работа с различни технологии. С тази цел са предвидени допълнителни обучения за учители по националните програми на МОН. А чрез атестирането и допълнителни квалификации ще бъдат подкрепени онези педагози, които вече прилагат иновации, обясни министърът.

Вирни се горе