Министърът на образованието получи ключ на община Смолян

Министърът на образованието получи ключ на община Смолян

Ключ на община Смолян получи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев от кмета на града Николай Мелемов. Отличието е заради това, че образованието е приоритет на правителството.

В рамките на работното си посещение министър Вълчев посети ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Смилян, където се срещна с директори и учители от община Смолян. От екипа, в който работят и 8 млади учители, той получи специална книга, в която са отбелязани проекти, реализирани с финансова подкрепа на МОН – енергоспестяващи мерки, обновени класни стаи, ресурсно подпомагане, основен ремонт на физкултурния салон, целодневна организация на обучение, ученически шкафчета, извънкласни дейности и др.

„Иска ми се цялата образователна система да има облика, който имат училищата в Смолян.“, каза министърът. По думите добрите резултати на учениците в Смолянско се дължат не само на добрите учители, но и на семейството, което ги възпитава на ученолюбие, труд, дисциплина и отговорност.

„Говорим за възпитателната функция, как по-успешно да възпитаме децата си, вие се справяте с тази функция. Това е резултат на натрупване, на многогодишни усилия“, посочи министърът.

Първият най-важен фактор в образованието са учителите, след това – материално-техническата база. Това заяви министър Вълчев по-рано в обновеното СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Рудозем, където проведе работна среща с директори и учители от общината заедно с кмета Румен Пехливанов и областния управител на Смолян Недялко Славов. Министърът поздрави училището, че има млади учители, а общината – за обновяването на материално-техническата база в училищата и детските градини.

По време на срещите бяха коментирани новите проекти, свързани с дигитализация и за квалификация на учителите. Министър Вълчев съобщи, че ще се финансират разработени от учители уроци, които ще бъдат достъпни в дигитален облак за всички преподаватели, съобщиха от просветното министрество.

Вирни се горе