Министърът: Каймата без месо няма да е кайма

Министърът: Каймата без месо няма да е кайма

Започваме тежка война с боклуци, които кучетата не искат да ги ядат, а ги дават на нашите деца, закани се министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той заяви това по повод ниското качество на каймата, в която над 80% от състава е соя, оцветители и други примеси, а „месото е кът". Пред bTV Найденов не скри, че детските градини и ясли купуват най-евтините месни продукти и е невъзможно да опазим децата от нискокачествени храни.

„Аз кайма не купувам, взимам телешко и свинско месо и ми я мелят пред очите", обясни министърът в отговор на въпроса как той предпазва децата си, предаде КРОСС. „Това, което се случи с млечните продукти в момента го подготвяме за местните. Ще разпишем какво е кайма и който не слага това, което трябва, да го кръсти както иска. Същото се отнася и за кренвиршите", подчерта Найденов, който заяви, че е обявил на фирмите за производство на месни продукти, че не може да продава здравето на децата. До края на месеца трябва да бъдат готови стандартите за местните продукти, а август месец да влязат в сила, обеща министърът, след като миналия месец въведе забрана сирене, в което има растителни мазини, да се нарича млечен продукт.

Той разказа, че е засякъл сирене, което съдържа растителни мазнини. „Сега така ще го отнесе производителят – първо глобата от 1000 до 3000 лв. Затова, че на мен ми се е случило, ще бъде 3000 лв. При второ нарушение следва глоба от 10 000 лева и при трети път – лепенката и му гарантирам, че няма да отвори повече", категоричен бе Найденов.

Министърът съобщи, че последния месец има ръст на потреблението на български храни от 1, 4% и то предимно млечни. Вносните храни не са по-качествени, твърди той. “Хубавото сирене обаче, не може да струва по-малко от 8 лева”, заяви Найденов и подчерта, че хората трябва да разберат, че евтините храни водят до заболявания и е алогично да си купуваме болести. Агенцията по храните, която се създава в момента, ще работи до края на годината във вариант „сухи тренировки", но на контрол ще подлежат и ресторанти, и детски градини, и други.

Хляб, по-скъп от 70 стотинки, е спекула, заяви още министърът. Той изтъкна, че хлябът не би трябвало да поскъпне въпреки неблагоприятната година. По думите му реалистичната цена за 1 кг хляб е 1 лв. И в този сектор има проблем с качеството, не скри Мирослав Найденов, защото се купува фуражна, вместо хлебна, пшеница, която е по-евтина.

Вирни се горе