Министър Петкова: Област Смолян е с едно от най-големите финансирания по Норвежката програма

Министър Петкова: Област Смолян е с едно от най-големите финансирания по Норвежката програма

Областният управител Недялко Славов присъства на срещата с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на община Смолян Николай Мелемов, която се състоя днес в сградата на община Смолян в присъствието на местни и национални медии. Бяха засегнати много важни въпроси в областта на енергетиката със съществено регионално и национално значение. „Една от важните политики в енергетиката е свързана с енергийната ефективност. Аз се радвам за разбирането от страна на министър Петкова, че инвестициите в енергийна ефективност са особено важни и с висока възвръщаемост за област Смолян, тъй като тук зимният сезон е най-дълъг, а и напоследък се задълбочи проблема със замърсяването от твърди битови отпадъци.”, заяви областният управител Недялко Славов във връзка с одобрените проекти в област Смолян за енергийна ефективност по Норвежката програма. „Общини на територията на област Смолян успяха да спечелят проекти на стойност над 3 400 000 лева. Това е областта с едно от най-големите финансирания по Норвежката програма.”, отбеляза министър Петкова. От 28 одобрени проекта за страната, 8 са в нашия регион, като обхващат четири общини в Областта. Сред спечелилите 11 обществени сгради в Смолянска област са: Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, Шесто ОУ и ГПЧЕ „Иван Вазов и ОДЗ „Родопчанче” – в община Смолян,  СОУ “Антим I” и ОУ “Васил Левски” – в град Златоград.

Засегната беше и темата за Националната програма за саниране на жилищни сгради, „която в област Смолян върви добре”, според областният управител. „Общините са активни и в момента се обявяват поръчки от страна на общините към фирми изпълнители за започване на строителната дейност.”, добави г-н Славов. Във връзка с минният отрасъл, който е „бил важен и все още е значим за икономиката на област Смолян”, както отбеляза областният управител, министър Теменужка Петкова добави, че на 19 август тази година на заседание на Министерски съвет е била приета „Минната стратегия”, която дава визия за развитието на отрасъла до 2030 година. Част от заложените цели на тази стратегия са свързани с инвестиции в сектора, подобни на изграждането на последният участък от подземен транспорт от Рудник „Върба – Батанци”, което представлява 4-километров тунел, свързващ находището Върба и Обогатителната фабрика в град Рудозем. След края на срещата в сградата на община Смолян, министър Петкова, областният управител и кмета на Смолян посетиха Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, където ги посрещнаха ученици, персонал от училището и д-р Даниела Дариткова – народен представител от ПП ГЕРБ за област Смолян.

Министър Петкова и областният управител Недялко Славов бяха официални гости на откриването на участък от подземен транспорт в Рудник „Върба – Батанци”. В програмата са предвидени и посещения на СОУ “Антим I” и ОУ “Васил Левски” в град Златоград, които предстои да бъдат обновени по Норвежката програма за енергийна ефективност, съобщиха от областната администрация.

Вирни се горе