Министър Найденов ще защити българските производители на ориенталски тютюн

Министър Найденов ще защити българските производители на ориенталски тютюн

Всички сме единни и Министерство на земеделието и храните, и евродепутати и депутати в позицията, че трябва да защитим интересите на българските производители на ориенталски тютюн. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с евродепутатите в МЗХ. Тя се проведе в отговор на извънредната среща в Скопие, в петък (14 септември 2012 г.), на представителите на бранша от балканските страни и Италия, които са дискутирали промяна в директивата за тютюните, засягаща производството на ориенталски тютюн, съобщиха от земеделското министерство.

Министър Найденов посочи, че България е на първо място по производство на ориенталски тютюн в света и забраната му би довела да загуба на поминък на около 200 хил. души. Отворени сме за всякакви мнения и предложения от всички страни, които ще ни помогнат да защитим поминъка на около 40 000 български семейства, ангажирани в това производство. Той беше категоричен, че тютюнопроизводството е без алтернатива за тези семейства от гледна точка на икономическото им състояние и на традициите, които имат в добива на тютюн.

От своя страна евродепутатите Илияна Йотова и Владимир Уручев, които присъстваха на срещата, се ангажираха да обсъдят проблема с колегите си от съответните политически формации в Европейския парламент.

Вирни се горе