Министър Денков: Най-късно от вторник всички ученици трябва да са в клас

 Министър Денков: Най-късно от вторник всички ученици трябва да са в клас

Големият въпрос е как да върнем всички деца в клас. Очаквахме двукратно тестване за всички ученици. Ние получаваме двукратно по-малко. Говорихме с министъра на здравеопазването за начин, по който могат всички ученици да се върнат в клас. От понеделник, най-късно вторник, всички ученици трябва да са в клас. Това заяви пред bTV просветният министър в служебното правителство акад. Николай Денков.

„Ние искаме с наличните тестове да осигурим връщане на всички ученици. Това означава част от тестове да се правят един път седмично или да се отменят изцяло. Това са нашите варианти, остава Министерството на здравеопазването да ги обсъди“, обясни той.

Според него проблемът е, че в експертния съвет при министър Стойчо Кацаров няма представител на Министерството на образованието. „Това трябва да се промени. Няма чувствителност от страна на действията на МЗ спрямо сфери като нашата“, смята акад. Денков.

Според него не би било проблем да се правят антигенни тестове на по-големите ученици. Той обаче уточни, че отново ще е необходимо съгласието на родителите.

„Притеснявам се учителите да не започват да изпитват учениците веднага. Нека първо да се социализират децата. В края на годината се надяваме на установим дефицитите от онлайн обучението“, обърна внимание образователният министър.

Той обясни, че не е участвал в решението на Министерството на здравеопазването децата да могат да влизат свободно в молове, театри и кина, а да трябва да се тестват за училище.

„Не съм изолиран, но нямаше чуваемост за връщането на учениците. Грешката е, че се предоверих на това, че ще има тестове. Когато започна изборът на тестовете, ние изпратихме човек и имаше чуваемост. Но когато започна да се избира фирмата за доставка, нашият човек не беше част от разговора“, поясни акад. Денков за разговорите, които се водят между него и министър Кацаров.

"Експертите на МЗ нямат чувствителност за проблемите на образованието. Понякога разговорите са конструктивни, но често не са“, категоричен беше той.

„Аз се почувствах като в капан – заповед, че трябва да има тестове, няма тестове, а децата трябва да са в училище“, допълни още.

По думите му той е спрял идеята родителите да плащат за тестовете на по-големите ученици, защото мярката противопоставя родители и учители.

Образователният министър обяви, че доста сериозно се обсъжда идеята учебната година да започва по-рано. Годината може да бъде удължена за определени деца, които имат трудности, и то с една, две седмици.

Акад. Николай Денков коментира още, че вратата за възможността той да остане министър на образованието и науката остава отворена. Би се съгласил да оглави ведомството в редовно правителство, само ако намери смисъл.

Вирни се горе