Минималната заплата между 35 и 55% от средната

Минималната заплата между 35 и 55% от средната

Минималната заплата да бъде между 35 и 55% от средната за страната. Това е записано в проектопостановление на правителството. То ще бъде обсъдено в понеделник на заседание на комисията по доходите към съвета за тристранно сътрудничество. Предложението е на социалния министър Тотю Младенов. Минималната заплата трябва да има нов размер всяка година, като той ще се определя до 30 ноември на предишната.

Средната заплата за страната за последното тримесечие на 2012 г. е 754 лв. 35 на сто от тази сума са 263,90 лв., което е под сегашното минимално възнаграждение от 310 лв. 414,70 лв. пък е таванът от 55%. Очакванията са, че на заседанието синдикатите ще поискат стесняване на диапазона между 45 и 55 на сто.

Освен от средната заплата минималната ще зависи и от прогнозната инфлация за следващата година, обясниха пред „Монитор” от МТСП. Ако се очаква цените да скочат с над 10%, то тогава министрите на финансите и на труда трябва да я осъвременят. Третият критерий за определянето й е след удръжките за данъци и осигуровки нетният доход да е над прага на бедност от 241 лв.

Целта на проектопостановлението за минималната заплата е да има обективни критерии за нея, допълниха от министерството. Минимално месечно възнаграждение има в около 20 държави от ЕС.

Вирни се горе