Милко Гавазов: Кощунство е посегателството върху романа „Време разделно” и името на акад. Дончев

Милко Гавазов: Кощунство е посегателството върху романа „Време разделно” и името на акад. Дончев

Кощунство е посегателството върху романа „Време разделно” и е недопустимо Европейски Институт „Помак” да раздава оценки и още по-малко да ги разпраща в Брюксел. Това е позицията на областния лидер на социалистите в Смолянско и председател на групата съветници на левицата в ОбС-Смолян, Милко Гавазов.

Юристът подчерта, че законът в България позволява учредяване на подобни организации с нестопанска цел. „Няма пречка те да се регистрират в съда, но да претендират за научност е меко казано нахално“, твърди Гавазов. Шефът на областната структура на БСП подчерта, че романът се е доказал във времето, а то е безкомпромисен съдник. Творбата е преведена на 36 езика и е претърпяла 32 издания само у нас, което само по себе си говори за нейната стойност.

„Низост е да атакуваш един доказал се творец като академик Дончев, наричайки го „бездарен”, още по-голямо светотатство е да наречеш творбата му „поръчкова”, каза още Гавазов.

Писана на един дъх, книгата и до днес се чете пак така – на един дъх и привлича вниманието на млади и стари от цял свят. Затова родопчани са потресени от оценките, които си е позволил да даде от името на организацията си Ефрем Моллов. Още повече, че академик Дончев е почетен гражданин на Смолян, а срещите му с обществеността от областния град винаги са препълвали залите с желаещи да чуят неговото огнено слово за българщина. Новият прочит на българската история, който се опитва да прави Ефрем Моллов по въпроса за ислямизацията, е меко казано не неприемлив напомня Милко Гавазов. Вероятно с атаката си към име, каквото е българският класик Антон Дончев, Моллов цели да вдига шум около себе си. И колкото по-висока е мишената, толкова по-лесна е за уцелване, а грохотът от стрелбата се чува надалеч. Но подобни хватки са морално недопустими и трябва да бъдат осъждани безапелационно, твърди дългогодишният общински съветник.

Вирни се горе