Михалевски: Ще сезираме ЕК заради скандални далавери с отдаването на ловни стопанства в страната

Михалевски: Ще сезираме ЕК заради скандални далавери с отдаването на ловни стопанства в страната

Коалиция за България ще сезира Европейската комисия заради далавери с горския сектор в страната, извършвани от ГЕРБ. Това обяви народния представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, който проведе среща с жителите на доспатските села Змеица, Касъка и Црънча. Михалевски обясни, че в момента Министерството на земеделието и храните раздава на определени олигарси ловни стопанства с огромни територии в българките гори. По този начин на фирми около ГЕРБ се раздават безплатно огромни територии, което е вид държавна помощ, на която заменките, бледнеят. Жителите на Касъка и Змеица се жалваха на инж. Михалевски, че се готви концесия на ловното стопанство „Омана” в землището на двете селища. Според местните, новите собственици, които са видни олигарси не са се допитали до никои от населението и се готвят да заградят с мрежа огромна територия, в която попадат пасища и обработваеми земи на населението, което ще остане без достъп до тях. Освен това, ловното стопанство обхваща и вододайната зона на двете селища, като има опасност водоизточниците да се замърсят и селата да останат без питейна вода. „Ще поставим въпроса с пълна сила, тъй като в цялата страна тече огромно действие по отдаване на ловните стопанства, което е нелегална приватизация на горския сектор в страната. Това става с държавна помощ, като лично министърът раздава огромни горски парцели на определени олигарси”, заяви Михалевски.

Депутатът от Коалиция за България се ангажира да помогне и за разрешаването на проблема с невъзстановената земя в село Црънча. На първо време той ще проведе среща с останалите депутати от област Смолян, с които ще отправят искане до кмета на Доспат и общинския съвет, за да се наложи мораториум на продажбите на земи в селото, тъй като вече има решения на продажба на общински земи в останалите села. След това инж. Михалевски ще проведе среща с експерти на Министерството на земеделието и храните, за да се намери причината за грешните земеделски карти и възможности да се изготвят нови. „Проблемът е решим, но няма политическа воля. Кметът на Доспат – Антим Пържанов не е направил нищо до момента, а хората не могат да си възстановят земите и страдат”, подчерта Михалевски.

В Доспатско хората се оплакаха на депутата от високата безработица. Производителите на тютюн алармираха, че фирмите – прекупвачки ги изнудват, давайки ниски цени. Реколтата тази година е слаба, но много качествена. Цената, която се дава в момента е между 5 и 5,50лв. на килограм, което е абсурдно.

Вирни се горе