Масларова ще открие приемна в Смолян по социалните проблеми на гражданите

Масларова ще открие приемна в Смолян по социалните проблеми на гражданите

Народният представител от “Коалиция за България” Емилия Масларова ще открие приемна в Смолян за социалните проблеми на жителите на областта. Това стана ясно след среща с граждани и симпатизанти в областния град. Над 20 граждани се жалваха на екссоциалният министър, като всичките им проблеми са свързани с отказ на институциите от социални помощи или здравни услуги на хора с редки болести. Майка на четири деца от Смолян се жалва на депутата, че има отказ да получи помощта, която се полага за родено второ дете, тъй като има вече две деца от предишен брак, съобщиха от пресцентъра на БСП. Пак поради тази причина са и спрени и други социални плащания, едни от които за дете с увреждане. Любомир Кузманов с рядко кръвно заболяване и призната инвалидност от ТЕЛК алармира народният представител, че получава социална пенсия от 198 лв., както и 9 лв. за пътуване с междуградски автобус. “Два пъти месечно се налага да пътувам до София, за изследвания, като само едното пътуване е 50 лв., а отделно плащам 20 лв. за изследването”, посочи младият мъж и обясни, че отпуснатата социална помощ е недостатъчна.

Институциите в града не са му оказали и нужните консултации, за да може да получи полагащата му се рехабилитация в санаториум, както и да ползва намаление при покупка на поддържащите лекарства. Радослав Енгеров с рядко кожно заболяване и призната инвалидност от ТЕЛК, сезира Масларова, че е спряна инвалидната му пенсия, тъй като след като навършил 18 години е трябвало да работи една година на трудов договор, за да може да продължи да я получава. В същото време момчето е редовен студент и по закон няма право да работи на трудов договор.

Представители на Съюза на инвалидите настояха правителството да им възстанови правото на безплатно пътуване с автобус. “Можем да пътуваме безплатно, но с влак, какъвто в Смолянско няма и за нас това е подигравка”, посочиха представителите на хората с увреждания. Възрастна жена помоли депутатът от БСП за съдействие, тъй като е с инвалидност от 64%, с износени ябълки и стави, които я превръщат в трудноподвижна. “Не ползвам никакви привилегии – плащам 2.90 лв. при посещение на лекар и не мога да събера пари за смяна на ставите”, обясни жената.

Множество пенсионери се жалваха от ниски доходи и призоваха за реформа на цялата система, за да могат да получат пенсиите, за които цял живот са се осигурявали. Граждани настояха и за промяна в плащането на потребителска такса при лекар. “Вземам 300лв. заплата и при преглед давам 2,90лв. на лекарите. Мой колега взема 650 лв. заплата и отново плаща същата потребителска такса, което не е много справедливо”, жалва се мъж от града.

Емилия Масларова коментира, че в Смолянско има много проблеми, които се дължат на факта, че никoй от управляващите не иска да говори с хората и да чуе проблемите им. “Заедно с колегите от Комисията по социална политика и експерти от различните области ще направим приемна, за да може да даваме консултации и да кажем какви права имат хората”, заяви Масларова. Тя подчерта, че правителството на ГЕРБ е премахнало 67 социални плащания и права, с които хората в неравностойно положение и майките. Според народният представител много от проблемите на хората не са решени, заради мудността и незнанието на институциите в Смолян, затова е спеша намеса. По думите й проблемите се пораждат и от факта, че много социални помощи не са индексирани и стоят на нивата от 2009г. и дори преди това. “Минималната заплата вече е 290лв., но много социални помощи са спрени на нивото на заплатата от 240 лв., обясни Масларова.

Вирни се горе