Мария Неделчева за Шенген: Изискванията и процедурите трябва да бъдат еднакви за всички

Мария Неделчева за Шенген: Изискванията и процедурите трябва да бъдат еднакви за всички

В Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се състоя обсъждане на последните данни за готовността на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство. От началото на мандата през 2009-та година, това е вторият доклад, обсъждан в комисията ЛИБЕ по отношение напредъка на България и Румъния с цел влизането им в зоната без вътрешни граници.*

Cянка на напрежение върху заседанието хвърли отказа на Съвета на ЕС да осигури достъп на членовете на комисията до докладите, което провокира Комисията да не даде становище по готовността на двете държави за влизане в Шенген.

Като заместник-член на правосъдната комисия на ЕП, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева се включи в дебата, подкрепяйки на първо място докладчика по темата Карлос Коелю и подчерта, че е в интерес на Съвета да бъде позволен достъпа до тези документи. „Причината е съвсем проста – това ще осигури достатъчно прозрачност и ще избегне спекулации, подобни на тези, на които сме свидетели днес”, категорична беше М.Неделчева

В изказването си тя ясно посочи, че в този момент се смесват прекалено много неща. Франция и Германия се позовават с половин уста на политически доводи, които всъщност се отнасят към Механизма за сътрудничество и проверка. Те по никакъв начин не касаят техническите критерии, които трябва да бъдат изпълнени за присъединяване към Шенгенското пространство.

„Настоявам Съветът да даде достъп до тези документи на Парламента. Освен това съм на мнение, че Германия и Франция трябва да дадат по-издържани аргументи за тяхната позиция. Мъглата, в която се намираме забавя изключително много процеса”, изрази възмущението си от създалата се ситуация М.Неделчева.

Накратко тя посочи две очаквания, които Парламентът има от Съвета – диалогът между институциите да бъде на нивото на очакванията на всички и прилаганите процедури да са еднакви за всички!

„Доброто сътрудничество между институциите е изключително важно не само за гражданите на България и Румъния, но за всички граждани на ЕС. Става дума за послание, което искаме да изпратим към тях. Те не трябва да бъдат потърпевши на конфликти между институциите, нито на инструментализация на темата от опозиционните партии в засегнатите държави-членки”, защити аргументирано мнението си М.Неделчева. Тя посочи още, че „не трябва да допускаме подобна липса на прозрачност относно процедурите, които, наблягам, трябва да са еднакви за всички” и настоя за истинските мотиви за бъдещите решения.

„Нашия авторитет като институция е поставен на карта! Нека заедно със Съвета направим така, че българските и румънските граждани, всички европейски граждани, продължат да вярват в нас!”, заключи българският евродепутат в изказването си.

Вирни се горе