Мария Неделчева: Унгария декларира подкрепата си за изравняване на субсидиите между старите и новите страни-членки

Мария Неделчева: Унгария декларира подкрепата си за изравняване на субсидиите между старите и новите страни-членки

Приоритетите на унгарското председателство на ЕС пряко засягат България – Шенген, Дунавска стратегия, Обща европейска стратегия за ромите

Евродепутатът Мария Неделчева, единствен български представител в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП, беше на тридневно посещение с колегите си в Будапеща за среща с аналогичната комисия в унгарския парламент и организации на земеделски производители. Унгария ще поеме председателството на ЕС следващата година, поради което този род визити са от особено значение понастоящем.

Членовете и Председателят на Комисията по земеделие в Унгария Сандор Фонт споделиха с европейските си колеги основните въпроси, по които работят и наблегнаха на бъдещата реформа на ОСП. След изказването на Мария Неделчева за несправедливостта, която съществува между стари и нови страни-членки при плащането на директните плащания, унгарските й колеги декларираха, че ще подкрепят в искането за изравняване на субсидиите – това беше и позицията на Гьори Серван, Държавен секретар по въпросите на земеделието в Унгария. Тази новина е изключително обнадеждаваща, защото пряко засяга българските земеделци, ощетени от историческия подход, прилаган при разпределянето на субсидиите.

По време на срещата бяха обсъдени и проблемите, свързани със запазването на бюджета за ОСП, опазването на околната среда във втория стълб, пряката връзка между производителите и продавачите и негативното влияние на посредниците при определяне на цените на земеделската продукция. Сериозно внимание беше отделено и на въпроса с отношенията на ЕС с трети страни, които подбиват цените на европейските стоки.

Вторият ден от визитата на представителите на ЕП беше изцяло посветен на посещения на ферми. „Идеята беше да чуем трудностите на хората директно от тях и да видим как най-рационално могат да се използват европейските фондове. Това, което констатирах е, че имат проблеми, сходни на нашите – изчерпани средства по важни програми, като например тези за закупуване на техника, ниски изкупни цени на млякото и пр. Обединяването в сдружения и кооперативи обаче е в по-напреднал стадий”, сподели Мария Неделчева.

Европейските парламентаристи проведоха среща и с Енико Гьори, Държавен секретар по европейските въпроси, която представи петте основни приоритета на унгарското председателство на ЕС, три от които засягат пряко и България. Първият по важност е справянето с кризата и създаването на работни места. На следващо място се нарежда въпроса с ромите и финализирането на обща европейска стратегия за тяхната интеграция, основните цели на която са две – образование и създаване на работни места. Не на последно място, стратегически приоритет е запазването на общите европейски политики, а това означава силна подкрепа за ОСП и продължаване на усилията за обща политика в областта на енергетиката.

Останалите две приоритетни оси са Дунавската стратегия и влизането на България и Румъния в Шенген. Мария Неделчева изрази становище и по двете теми като един от основните играчи във формирането на политиките по сюжетите.

По отношение на Дунавската стратегия, българският евродепутат наблегна на земеделските аспекти, които тя включва, като опазване на биоразнообразието, превенция на риска, наводненията. Освен това, в третата ос на Стратегията са записани аспекти, които биха подпомогнали разрешаването на част от проблемите с ромската общност.

В контекста на кандидат-членството ни за Шенген, Мария Неделчева се съгласи с г-жа Гьори, че това няма да бъде политическо решение, а ще се случи в резултат на усилията на правителството на ГЕРБ, което е изпълнило критериите и условията за членство.

Делегатите на ЕП проведоха срещи и с организации на земеделски производители от цяла Унгария. Очаквано, в центъра на дискусията беше въпроса за изравняването на субсидиите, при което Мария Неделчева изрази опасенията си, че въпросът няма да срещне подкрепа от страна на старите страни-членки. Българският евродепутат наблегна на необходимостта от запазване на първия стълб на ОСП, включващ директните плащания и необходимостта от нови критерии за по-справедливо разпределение на субсидиите. От своя страна унгарските земеделци обърнаха внимание на един особено важен въпрос – ролята на младите фермери. Според тях са нужни повече механизми, които да подкрепят желанието им да инвестират и работят в земеделския сектор.

Вирни се горе