Мария Неделчева: Равенството между жените и мъжете-все още сме изправени пред много предизвикателства

Мария Неделчева: Равенството между жените и мъжете-все още сме изправени пред много предизвикателства

В годишния си доклад за 2010 Европейската комисия изрежда предизвикателствата, свързани с равенството между половете, с които трябва да се справи ЕС, излизайки от кризата.

Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП (ГЕРБ), изготви доклад, с който Европейският парламент отправя редица препоръки към Еврокомисията.

“Сегашната икономическа, финансова и социална криза има тежки последици върху заетостта, условията за живот и върху нашите общества като цяло. Жените са сериозно засегнати от кризата, най-вече, що се отнася до техните условия за работа, достъпa им до работни места и тяхното място в обществото”, изтъква в документа г-жа Неделчева. Тя набляга на факта, че в по-голямата си част жените са поставени в неравностойно положение на пазара на труда, като работят най-често на половин работно време, на срочни договори, често с недостатъчно заплащане.

“Кризата трябва да се разглежда като възможност да се преосмисли нашата стратегия и да се предложат нови решения, а не да продължаваме да гледаме песимистично на нещата”, подчертава българският евродепутат.

В този смисъл докладът поставя акцент на това, децата да бъдат информирани за равенството на половете чрез образователни кампании и преориентиране на младите момичета и момчета към сектори различни от тези, които са запазени само за мъже, или само за жени. Обучението на младите хора е жизнено важно.

Друг ключов елемент е ограниченото място, заемано от жените на ръководни постове, които традиционно са запазена територия на мъжете. Въпреки, че често жените са по-добре квалифицирани от мъжете, на тях понякога им се отказва достъп до отговорни постове, което води до несъответствие между нивото на образование и професионалната им реализация.

Насърчаването на равенството включва и борба с насилието срещу жените. Всички форми на физическо, сексуално или психологическо насилие трябва да бъдат осъдени и срещу тях трябва да се води борба. Определени форми на насилие продължават да бъдат табу в нашите общества. Информацията за тези форми на насилие е незначителна и обществото не е добре запознато с тежките психологически и физически последствия. Актуалният пример за насилие, което продължава да бъде табу, е заливането с киселина.

Докладът на Мария Неделчева беше гласуван днес в Комисията по правата на жените и равенството между половете на ЕП и ще бъде внесен в пленарна зала на 1 март

Вирни се горе