Мария Неделчева продължава да защитава интересите на българските тютюнопроизводители

Мария Неделчева продължава да защитава интересите на българските тютюнопроизводители

В Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) в ЕС, беше дискутиран доклада “Селското стопанство в ЕС и международната търговия”.

Българският евродепутат Мария Неделчева от Групата на ЕНП/ГЕРБ, като член на Комисията по земеделие в ЕП, внесе поправки в документа. Те са в защита на тютюнопроизводителите, които са пряко засегнати от някои международни споразумения и от изменения на Европейското законодателство на състоялата се през ноември Конференция на страните към рамковата конвенция на СТО за контрол над тютюна, от Канадския закон С-32, водещ до забраняване на всички традиционни бленди тютюневи изделия, с изключение на тези, използващи тютюн Вирджиния и от възможната поправка на Директивата за Тютюневи Изделия (2001/37/ЕО).

Поправките на г-жа Неделчева са подписани и от други 15 евродепутати. В съдържанието им българският евродепутат се противопоставя на всяка забрана на всички съставки, която не е научно обоснована и води до забрана на традиционните европейски тютюневи изделия, които биха предизвикали жестоки, социо-икономически последствия за тютюнопроизводителите. Подобна забрана се предвижда от СЗО и засяга главно производителите на тютюн в Европа, които отглеждат сортовете Бърлей и Ориенталски тютюн. Тя би довела единствено до спечелване на пазари за американските тютюнопроизводители, без обаче да се отрази позитивно на публичното здраве и да намали консумацията на тютюневи изделия. Ето защо според Мария Неделчева е много важно регламентирането на тютюневите изделия в ЕС и на международно ниво да следва пропорционален и основаващ се на риска подход на базата на научни доказателства.

Друга важна поправка на Мария Неделчева в доклада касае временното прекратяване на преговорите със страните от Меркосур. Мандата за преговаряне на Съвета със страните от Меркосур е одобрен през 1999 и съответно този мандат не отчита позицията по въпроса на новите държави-членки, които се присъединиха след 2004, включително и тази на България. Наскоро Комисията поднови преговорите с Меркосур, които са изключително важни за българското и европейското земеделие. Селскостопанската продукция, идваща от тези страни е много по-евтина, тъй като техните стоки не са подложени на същите високи изисквания, което води до конкуренция, основана на различните законодателства. Мария Неделчева ще се бори българската позиция в преговорите да бъде взета предвид.

Вирни се горе