Мария Габриел, ГЕРБ: Правителството и евродепутатите на ГЕРБ бяхме тези, които защитихме тютюнопроизводителите

Мария Габриел, ГЕРБ: Правителството и евродепутатите на ГЕРБ бяхме тези, които защитихме тютюнопроизводителите

Ако днес тютюнопроизводителите са подпомагани с национални доплащания, то е благодарение на усилията, които правителството на ГЕРБ и евродепутатите от ГЕРБ положихме още през 2009-2010 г. това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Предприехме всички тези действия защото ни беше ясно, че в повечето райони адекватна алтернатива на тютюна не може да се намери и решението е мерки за насърчаване на производството на висококачествен тютюн, подчерта Габриел. „Освен това трябваше да поправим пропуска на предишните управляващи да се заложат в националния бюджет премии за тютюн за реколта 2009. Направена беше нотификация и Европейската комисия през 2010 г. разреши на България да изплати на тютюнопроизводителите 116 милиона лева държавна помощ за реколта 2009. Правителството на ГЕРБ е това, което издейства от ЕК разрешение за държавна субсидия 70 млн. лева за 2011 г. и 73 млн. лева за 2012 г. В бюджета за 2013 г. бяха заложени нотифицирани от ЕК 73 милиона лева за тютюнопроизводството“, подчерта българският евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел.

Според нея либерализирането на изкупния режим на тютюна също беше важна стъпка, което създаде конкуренция в бранша и даде възможност цената на тютюна да се повиши. Благодарение на законовите промени предложени и гласувани от мнозинството на ГЕРБ в миналото Народно събрание в изкупната кампания през 2012 г. ефектите от това решение веднага се усетиха и тютюнопроизводителите успяха да реализират по-високи доходи, като на места цената достигна 7-8 лв. за килограм тютюн, категорична е Мария Габриел.

Българският евродепутат от ГЕРБ подчерта, че тютюнопроизводството е важен сектор за България, който дава препитание на хиляди семейства. Ето защо трябва да бъдем коректни с тези хора, които са повече от 200 000 и да не им се внушават страхове за насъщния, не го заслужават. Нека имаме отговорно политическо поведение към тях, защото тревогите в сектора са големи, призова Мария Габриел.

„След като през октомври 2011 ЕК публикува предложенията си по четирите регламенти на ОСП 2014-2020, много хора дори у нас не вярваха, че можем да извоюваме защита на интересите на българските производители. От българска страна обаче внесохме над 200 поправки, с които лично аз и ГЕРБ изпълнихме ангажимента си към всички български земеделски производители, включително и за сектори като тютюнопроизводството, които осигуряват заетост и на които липсва алтернатива. На 23-24 януари 2013 г. в Комисията по земеделие на ЕП гласувахме обвързано с производството подпомагане да получават секторите, включени в Приложение I на Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), включително и тютюнопроизводството“, каза още Мария Габриел.

Вирни се горе