Кушлев не бил професор, дават го на прокурор

Кушлев не бил професор, дават го на прокурор

В електронната информационна система на Висшата атестационна комисия (ВАК) няма данни за издадена на председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев, диплома за научно звание “професор”. Това се казва в писмо на ВАК, която действа към Министерски съвет, до председателя на парламентарната комисията за борба с корупцията и конфикт на интереси Валентин Николов, предаде БГНЕС.

“В отговор на вашето писмо ви съобщаваме следното: Г-н Кушлев има издадена от ВАК диплома от 3-ти април 1973 г., която удостоверява, че той е получил научната степен “кандидат на науките”, еквивалентна на сегашната образователна и научна степен “доктор”, се каза в документа. ВАК е издала на Кушлев и свидетелство от 11 ноември 1978 г., което удостоверява, че той е получил научното звание "старши научен сътрудник втора степен” (равностойно на доцент – бел.ред.), но не и такова за професор. Писмото е подписано от председателя на атестационната комисия проф. Александър Федотов.

Самият Кушлев твърди, че званието професор му е дадено от Академичния съвет на Бургаския свободен университет през 1991 г.

На заседание на 3 февруари депутатите от антикорупционната комисия сезираха Върховния административен съд за констатиран конфликт на интереси на Стоян Кушлев, тай като при назначаването си е участвал в УС на сдружението “Царски ловен клуб” и Национална развъдна асоциация по овцевъдство.

Депутатите от комисията призоваха министър-председателя Бойко Борисов да го отстрани от поста. Бойко Великов от БСП дори поиска пред името на Кушлев вече да не се изписва съкращението на научната му степен, защото имал съмнения в професурата му. Това предложение бе одобрено и в крайна сметка в решението си депутатите лишиха Кушлев от “проф” пред името му.

Оказа се още, че Кушлев е назначил 8 свои и на съпругата си близки на работа в своята комисия, някои от които на заплата 2000-3000 лв. Самият той получавал месечно 9000 лв. под формата на допълнителни възнаграждения, затова Сметната палата започна проверка.

Самят Кушлев заяви в интервю, че няма конфликт на интереси, не е печелил пари и е работил за България.

Вирни се горе