КРОС: Планът за финансово оздравяване на Община Смолян е написан проформа

КРОС: Планът за финансово оздравяване на Община Смолян е написан проформа

Планът за финансово оздравяване на Община Смолян, по възложение на министъра на финансите, не е изготвен професионално и е написан проформа. Той няма реквизитите на план, липсва му конкретика в цифри, бюджетни разчети, срокове, както и финансови индикатори за отчитане на успеха му. Това коментираха общинските съветници от КРОС днес на среща с медиите.

“Не е ясен балансът между ограничаване на разходите за общинската администрация и тези за жизнено важни за обществото сфери, например социални помощи, култура, спорт, улично осветление и др. Искаме да убедим авторите на плана да поставят видими параметри, за да бъдат проследими и отчетени резултатите”, каза Кирил Асенов, лидер на местната коалиция. Ще се опитаме да бъдем коректив на обществото при изготвянето на този план, посочи още той. По думите му има няколко основни проблема в този план. „Съществуват едни цели в плана за оздравяване, обаче нямат детайли. Примерно, когато човек иска да извърви един път в посока финансово оздравяване на една община се правят няколко простички неща. Първо се прави анализ от къде започваме, прави се някакъв анализ три години назад, съотношение на дълг и собствени приходи, и от там се чертаят някакви планове за бъдещ период от време с някакви точни цифри. Това, което прави впечатление е, че в този план липсва конкретика. Има набелязани мерки – звучат много прилично като мерки, които трябва да съществуват в един такъв план, но отново няма никаква конкретика.“, посочи Асенов.

"Всичко е пожелателно, написано е като литературно есе, дори има точки, които са доста объркващи. Има индикатори в този план, а щом има индикатори, значи трябва да има цифри, а тук няма нито една цифра, каза от своя страна общинския съветник от КРОС Кирил Хаджихристев. Ние не знаем след три месеца, ако се приеме този план, и като се отчете от общинска администрация някакво изпълнение, как да го сравним, дали е положително или отрицателно“, допълни Хаджихристев.

“План без цифри не може да бъде план, каза лидера на местната коалиция Кирил Асенов. Ние търсим изход, а не конфронтация”, каза в заключение той.

Призоваваме гражданите на Смолян да участват в общественото обсъждане, което ще се проведе на 9 август, за да вървим по пътя на диалог и конструктивизъм и да бъде създаден наистина работещ план за изваждане на Смолян от тежкото финансово състояние, в което се намира, призоваха от КРОС.

Вирни се горе