Кръстьо Кръстев става директор на Пловдивския театър

Кръстьо Кръстев става директор на Пловдивския театър

Кръстьо Кръстев – театралът от Смолян, става директор на Пловдивския драматичен театър,писа вестник “Марица”. Това ще се случи тази седмица, ако Вежди Рашидов днес му направи официално предложение да заеме поста под тепетата. Срещата трябва да се състои най-късно утре или в сряда, защото досегашният шеф Емил Бонев предава властта в петък.

Трябва да съм идиот, за да откажа. Пловдивският театър е страхотна хапка. Ако се случи, ще бъде много добре, но нека да чуя конкретното намерение на Министерството на културата, заяви за „Марица" Кръстьо Кръстев. Той призна, че разговори са водени, но обсъждания и сметки не са правени. Всичко е въпрос на премятане, пресмятане и договорености.

Пловдивският театър е подреден, Емо е пич та дрънка, всичко тук ме респектира, но първо трябва да видя институцията, идеята и като всичко ми се изясни, ще взема последно решение, каза за „Марица" Кръстев.

Емил Бонев се връща във вторник в Драмата, за да се раздели с трупата и да си тръгне официално като директор. Той вярва, че министър Рашидов ще му прати достоен наследник.

Тази директорска рокада се случва във време, когато в артсредите ври от започналата реформа. Актьорите в Пловдив вървят като зашеметени из улиците и си сглобяват и разиграват различни актьорски сюжети за бъдещето на Театъра. Предложението за сливане на Смолянския и Пловдивския театър беше хвърлено в пространството, но никому не става ясно как ще стане преструктурирането. В законодателството думите вливане, сливане, обединение имат коренно различно смислово значение. Как си го представят хората във ведомството на Рашидов, също не се обяснява.

Факт е, че Министерство на културата не обяви конкурс за мястото на Емил Бонев. Молбите на новия зам. културен министър Митко Тодоров да го задържи до края на годината останаха напразни. И Драматичният театър от 1 август е обезглавен. Значи в най-скоро време, защото след месец започва новият творчески сезон, трябва да бъде назначен някой, който ще изпълнява длъжността до обявяване на конкурс за избор на директор догодина. Кръстьо Кръстев е удобен вариант, пък и той не се дърпа. Вероятно въобще не допуска, че кметът Славчо Атанасов вече обеща 250 000 лева на Оперно-филхармоничното дружество и едва ли ще има още толкова, за да даде и на Театъра. А без тези пари тази календарна година няма как да завърши по досегашния сценарий.

Вирни се горе