Кръстьо Кръстев е новият директор на Пловдивския тетатър със сцена "Н.Хайтов" Смолян

Кръстьо Кръстев е новият директор на Пловдивския тетатър със сцена "Н.Хайтов" Смолян

Рашидов назначи 14 нови театрални директори. Министърът на културата Вежди Рашидов назначи 14 нови директори на опери, театри, симфониети и балетни центрове. Това Рашидов направи като част от реформата в системата на сценичните изкуства, съобщиха от Министерския съвет. Сред сменените директори е и Калуди Калудов, който бе шеф на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив. На негово място е назначен Пламен Тасев, който бе зам.-шеф на дружеството преди години, а сега е солист-водач на кларнетистите в оркестъра.

Калудов остро негодува преди време срещу готвената реформа в културата. Той и кметът на Пловдив Славчо Атанасов заплашиха с гладна стачка, ако Операта и Филхармонията в града бъдат закрити.

Заради смяната на Калудов, от Министерството на културата изпратиха съобщение до медиите, че Калудов остава в трупата на Филхармонията. “Предстои тежка реформа в сценичните изкуства. Необходим е съвременен, ефективен мениджмънт в управлението на държавните културни институти. Показателите на Оперно-филхармоничното дружество в Пловдив под ръководството на Калуди Калудов не са добри. За директор е избран ръководител с по-голям управленски опит – Пламен Тасев”, пише в съобщението.

Освен Тасев, за директори на преобразуваните държавните културни институти са назначени: Павел Васев – на Народния театър “Иван Вазов” със сцена “Сълза и смях”, Тодор Димитров – на Държавния музикален и балетен център, който включва Музикалния театър “Стефан Македонски” и балет “Арабеск”, Славчо Славов – на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна, обединил Варненския драматичен театър и операта в града, Кръстьо Кръстев – на Пловдивския театър със сцена “Николай Хайтов” в Смолян, Найден Тодоров – на Русенската опера, Александър Текелиев – на Бургаската опера, Мирослав Кръстев – на Симфониетата във Видин, Димитър Панов – на Симфониетата във Враца, Станислав Ушев – на Симфониетата в Шумен, Неделчо Стойчев – на Разградския драматично-музикалния театър “Антон Страшимиров” със сцена “Назъм Хикмет”, Димитър Игнатов – на Кърджалийския драматично-кукления театър “Димитър Димов” със сцена “Кадрие Лятифова”, Борислав Ненков и Златина Станева поема драматичния и на кукления театър в Силистра.

Вежди Рашидов днес се е срещнал с директорите на преобразуваните институции, съобщиха от Министерство на културата. Той обяснил, министерството предлага нов, по-справедлив начин на финансиране на държавните сценични културни институти, който ще действа с новия бюджет от 1 януари 2011 г.

“Предвижда се държавата да осигурява средства за всеки от тези институти веднъж на базата на единни разходни стандарти и втори път – за реализиране на творчески проекти на конкурсен принцип. Директорите ще могат сами да разпределят и да се разпореждат със средствата, които получават от министерството, от общините и от собствените си приходи”, казал Рашидов на срещата.

След нея са били връчени заповедите за назначение на директорите на преобразуваните институти. Те са назначени до организиране на конкурс.

Вирни се горе