Кой кой е в кабинета ”Орешарски”

Кой кой е в кабинета ”Орешарски”

10 мъже и шест жени са номинирани за министри в кабинета на избрания от левицата за премиер Пламен Орешарски. Сред тях има лекари, юристи, финансисти, икономисти, историци, филолози, проектанти, архитекти и преподаватели. Средната възраст на кабинета е 48 години, най-млади са министрите на финансите Петър Чобанов (37 г.) и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (37 г.), а най-възрастен е Хасан Адемов (60 г.).

Състав на проектокабинета:

Пламен Орешарски – министър председател

Зинаида Златанова – заместник министър-председател по еврофондовете и министър на правосъдието Тя е ръководител на представителството на ЕК в България от 2008 до 2013 г. Преди това от 2001 г. до 2007 г. е директор на дирекция по въпросите на ЕС в Министерския съвет. Има опит като началник на отдел европейска интеграция в Министерството на околната среда и водите. Магистър по право.

Петър Чобанов – министър на финансите Доц. д-р Петър Чобанов е преподавател по международни финанси в Университета за национално и световно стопанство. От май 2009 г. до юни 2010 г. той е председател на Комисията за финансов надзор. От октомври 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Участвал е в създаването на стратегическите програмни документи на България, в т.ч. Конвергентната програма, Националната програма за реформи, Националната стратегическа референтна рамка. Преди това е главен експерт в БНБ, където разработва анализи и стратегии за управление на международните валутни резерви.

Драгомир Стойнев – министър на икономиката и енергетиката Доц. д-р Драгомир Стойнев е избран за народен представител в 42-рото НС. В 41-то НС е председател на постоянната комисия по труда и социалната политика. От 2007 г. до 2009 г. е икономически съветник на министър-председателя. Магистър по икономика от Университет Париж 1 Пантеон – Сорбона, Париж, Франция. Обучения и квалификации: по разработване и оценка на обществени политики във Висшето училище по публична администрация (ENA), Франция, по модернизация на държавната администрация на персоналния мениджмънт във Федералната академия по публична администрация, Германия и по Глобално икономическо сътрудничество и възстановяване към Департамента за държавния бюджет за образование и културни дейности, Програма на Института за международно обучение (IIE), Вашингтон, САЩ.

Искра Михайлова – министър на околната среда и водите Искра Михайлова е избрана за народен представител в 42-рото НС. От 2009 г. до 2013 г. е депутат и председател на постоянната комисия но околна среда и води в НС. Като зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.), тя е ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”.

Десислава Терзиева – министър на регионалното развитие От 2011 г. досега е директор на дирекция „Стратегическо развитие и координация” в МС. Преди това оглавява дирекцията „Европейска координация и международно сътрудничество” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Има опит и като директор на „Национална транспортна политика” в Министерството на транспорта и съобщенията. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ. Магистър по право.

Калин Тихолов – министър на инвестиционните проекти От 2003 до 2012 г. е зам.-декан по учебната част на архитектурния факултет, УАСГ. Ръководител на катедра „Интериор и дизайн за архитектурата”. Доктор на архитектурните науки. След силна обществена реакция срещу Тихолов, Пламен Орешарски оттегли неговата кандидатура и я замени с тази на проф. арх. Иван Данов. Той е от същия университет.

Хасан Адемов – министър на труда и социалната политика Д-р Адемов е избран за народен представител в 42-рото НС. Председател на Комисията по труда и социалната политика в 40-тото НС, зам.-председател на същата комисия в 41-то НС.

Петър Стоянович – министър на културата Д-р Петър Стоянович е доктор на философията и магистър по история на Университета във Виена, Австрия. Завършил е Немската гимназия в София. Бил е Парламентарен секретар и Началник на кабинета на министъра на външните работи (1998-2001). Международен секретар на СДС (2001-2003), политически секретар и председател на „Движение Гергьовден” (2004-2009). От 2009 г. е журналист, автор на научна литература и колумнист на вестник „Преса”.

Анелия Клисарова – министър на образованието Проф. д-р Анелия Клисарова, д-р на науките, е избрана за народен представител в 42-то НС от Варна. От 2003 г. е началник на „Център за образна диагностика и лъчелечение” в МБАЛ „Св. Марина”, Варна. Тя е два мандата ректор на Медицински университет – Варна. Завършва Медицинския университет във Варна, специалност „Медицинска радиология”. Магистър по здравен мениджмънт. Има обучения, специализации и курсове по нуклеарна медицина. Доктор хонорис кауза на Университета “Овидиус” – Констанца, Румъния, доктор хонорис кауза на Одеския медицински университет – Украйна, Златен медал „Алберт Швайцер” – Полска академия на науките.

Таня Андреева – министър на здравеопазването Д-р Таня Андреева е изпълнителен директор на ІІ СБГАЛ „Шейново” ЕАД. Била е председател на Съвета на директорите на ІІ СБГАЛ „Шейново” и на ІV МБАЛ ЕАД. Завършва Медицинския факултет към Медицинския университет в София, специалност „Акушерство и гинекология.” Магистър по „Здравен мениджмънт” в МУ, София и по „Управление на човешките ресурси” в Нов български университет.

Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта Проф. Марияна Георгиева е професор по български език (когнитивни и синтактични измерения на езика); общо и сравнително езикознание, доктор по филология, доктор на филологическите науки. Професор в ИБЕ „Проф. Л. Андрейчин” при БАН, професор в УНИБИТ. От 2001 г. до 2010 г. е директор на „Студенти, докторанти и специализанти” в Министерството на образованието, младежта и науката. Била е преподавател в Бургаския свободен университет.

Цветлин Йовчев – министър на вътрешните работи От 2012 г. до май 2013 г. е началник на кабинета на президента. Съветник в МС (2011-2012). Председател на ДАНС (2009-2011). Има опит в Националната служба за сигурност (1993-2007) – на всички ръководни длъжности. Завършва Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна. Магистър по икономика на СУ „Св. Климент Охридски” и „Еразмус юнивърсити”, Ротердам.

Ангел Найденов – министър на отбраната Ангел Найденов е избран за народен представител в 42-то НС. Депутат в 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то НС. През 2009 и 2010 г. е член на Комисията по външна политика и отбрана, от 2009 г. е зам. председател на Комисията по външна политика и отбрана и член на подкомисия, която осъществява контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба „Военна информация" към МО. Бивш кмет на Димитровград. Бивш областен управител на Хасково. Завършва висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна, специалност „инженер – навигатор”.

Кристиан Вигенин – министър на външните работи От 2009 г. досега е член на Европейския парламент, 7-ми парламентарен мандат. Член е на комисията по външни отношения, координатор на групата на социалистите и демократите в комисията. Зам.-председател е на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. От 2006 до 2009 г. е член на Европейския парламент, 6-ти парламентарен мандат. Народен представител в 40-то НС. Завършва УНСС, специалности „Макроикономика” и „Международни отношения”.

Димитър Греков – министър на земеделието и храните Проф. Димитър Греков е втори мандат ректор на Аграрния университет в Пловдив. Доктор на селскостопанските науки. В момента е зам.-председател на бизнес-научен съвет към МЗХ.

Данаил Папазов – министър на транспорта Данаил Папазов е изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД от 2001 г. досега. Магистър, специалност „Корабоводене” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна. Има диплома по мениджмънт, стопанско управление в Нов български университет.

Пламен Орешарски обяви, че ще има и втори вицепремиер. Името му не беше съобщено, но той ще наблюдава икономиката и ще координира частните инвестиции – местни и външни. Вторият вицепремиер все още има ангажименти, които не е приключил и ще се включи в правителството до месец. Най-споменаваното име е това на Меглена Плугчиева – посланик в Швейцария.

По всяка вероятност съставът и структурата на кабинета ще бъдат гласувани от депутатите в сряда.

Вирни се горе