Костов: Може и да не ни приемат в Шенген

Костов: Може и да не ни приемат в Шенген

Ще разберем дали Цветан Цветанов е успял в усилията си да се пребори с корупцията и организираната престъпност, ако получим покана за Шенген и влезем в това европейско пространство. Това заяви Иван Костов на брифинг в централата на ДСБ, предаде БГНЕС.

“Има сериозни опасения, че България ще загуби шансовете си да влезе в Шенген заради несправяне с организираната престъпност, а отговорността ще е на ГЕРБ и на правителството. Ако пропуснем възможността да влезем в Шенген ще загубим влияние и европейски средства. Виждаме непрекъснати “катастрофи” на прокуратурата и дознанието, съдът пуска обвиняемите”, каза още съпредседателят на Синята коалиция. Според него в опита си да покаже, че не е загубило енергията си в борбата срещу престъпността и корупцията ведомството на Цветанов засилва натиска, който изглежда отчаян. “Забелязва се влошена криминогенна обстановка в страната и то в ситуация на криза, в това число и битовата престъпност. Липсва превенция в тази сфера, но причините са много и най-вече – липса на реформи в съдебната система”, добави Костов. Той обаче не отговори на въпроса дали премиерът трябва да смени вътрешния министър, предаде БТА.

На въпрос дали ако бюджет 2011 бъде приет в този му вид и ситуацията в страната се влоши, ще поискат ли от партията оставката на Симеон Дянков, той отговори: “Ела зло, че без тебе по-зло”. Обяснението му бе, че оставката на Дянков би могла да хвърли страната в политическа криза.

Лидерът на ДСБ засегна и още теми от политическия живот. “Опитът на Бойко Борисов да реабилитира режима на Живков (премиерът наскоро заяви, че Тодор Живков е направил много за България – б.р.) отприщи вълна от желаещи да бъдат реабилитирани. Създава се опит проблемите да се решават не чрез закона, а чрез общественото мнение, а то не е арбитър, арбитър е съдът”, отсече Костов. Той обясни, че смисълът на писмото на Синята коалиция до ЕНП е с призив оттам да се разграничат от тезите на премиера.

Иван Костов коментира и разразилия се скандал с бившия вътрешен министър Румен Петков, за когото шефът на митниците Ваньо Танов заяви, че е договарял наркопазара с братя Галеви. “Ако главният прокурор поиска имунитета на Румен Петков ще гласуваме “за”. Но има достатъчно инструменти и НС да вземе отношение по въпроса, който, всъщност е доста стар”, заяви лидерът на ДСБ, като уточни, че е неоправдано създаването на нова парламентарна анкетна комисия, която да се занимава с имунитета на Петков, както “Атака” предлага.

Вирни се горе