Кметове от област Смолян се отчетоха пред областния управител за изпълнението на бюджет 2012

Кметове от област Смолян се отчетоха пред областния управител за изпълнението на бюджет 2012

Кметове на общините от област Смолян представиха рамките на бюджетите си и обсъдиха актуални проблеми на среща днес при областния управител инж. Стефан Стайков.

Инж. Стайков откри работната среща като направи кратко представяне на стратегията за развитие на областта. Той каза, че администрацията използва натрупания опит за решаване на важните въпроси пред областта, като се стреми да заложи конкретни възможности за развитие през следващия планов период. Подчерта, че продължава работата за включване на област Смолян в Договора за партньорство 2014-2020 г. като географски район с по-специални потребности и район с особени териториални характеристики, подкрепян от фондовете на ЕС. В тази връзка сме информирали за нашата позиция всички министри, които имат представители в Работната група по изработване на Договора за партньорство между Република България и Европейския съюз За периода 2014-2020 г. Внесли сме официално нашето предложение на заседание на Работната група по изработване на Договора за партньорство между Република България и Европейския съюз За периода 2014-2020 г. Целта е да осигурим въвеждането на територията на Смолянска област на пилотен модел за осигуряване на интегрирани инвестиции по важни проекти за периода 2014-2020 г. Използваме целия наш капацитет и възможности, както на национално ниво, така и в опита на напредналите държави, които имат територии със сходни характеристики и проблеми – като Италия и Австрия. В резултат на съвместната ни работа по проект Green Mountain с 11 партньора от планински райони на Югоизточна Европа получихме ясна визия за пътя, по който трябва да вървим за решаване на най-важните ни проблеми.

Общото за всички общини бе, че бюджетите им през настоящата година са почти като миналогодишните и остават за решаване проблеми свързани с пътната инфраструктура, щети от бедствия,високата безработица,проблеми в здравеопазването и не на последно място натрупани задължения.

Една от най-проблемните общини се оказа Неделино. Според кмета Стоян Беширов изминалата 2012 г. е била изключително трудна, поради запорираните сметки на общината, огромните задължения и природните бедствия.

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев посочи като основен приоритет оползотворяването на европейските средства за реализиране на мащабни инфраструктурни проекти.Една от бъдещите цели е и създаването на единен туристически пакет за регион „Средни Родопи",посочи Янчев.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов заяви, че бюджетът за тази година ще бъде реалистичен.Основното е очакваната приходна част да бъде реална и изпълнима.Друг акцент е реализирането на продажби на общинска собственост,от които ще постъпят повече приходи в местната хазна.

По отношение на пътната връзка Пловдив – Смолян – Рудозем – остава в разширената TEN-T мрежа, като се стремим да осигурим изготвяне на проект, за да се даде ясна визия на възможностите за финансиране. От няколко години водим интензивна кореспонденция с ресорните институции. На база наша инициатива има решение на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР. По наш проект имаме изготвена и Стратегия за развитие на транспортната инфраструктура в трансграничния район Смолян – Ксанти, което също е аргумент в тази посока. На база проведените работни срещи, в които имаше и представители на общините, формирахме конкретни изводи за възможни мерки и проекти, за които работим да бъдат включени по отделните оперативни програми.

Като приоритет в работата си кметовете посочиха финансовото стабилизиране на общините и усвояването на средствата от еврофондовете. Те поискаха съдействие от областния управител за увеличаване средстватна за зимно поддържане, определени за общините както и възможност за удължаване на програмите за осигуряване на временна трудова заетост, като необходима антикризисна мярка.

Вирни се горе