Кметове на планински общини ще дебатират в Брюксел с евродепутатите Мария Габриел и Владимир Уручев

Кметове на планински общини ще дебатират в Брюксел  с евродепутатите Мария Габриел и Владимир Уручев

Публичен дебат за състоянието и предизвикателствата пред планинските райони ще се състои в Брюксел на 3 април. Да се включат в дискусията, организирана от евродепутатите на Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП и Владимир Уручев ГЕРБ/ЕНП, са поканени кметове на планински общини от цялата страна. Във форума ще участва и Карлос Пинто – председател на Европейската асоциация на избраните представители на планински региони (АЕМ). За предизвикателствата пред планинските райони в България ще говори кметът на Банско Георги Икономов – председател на УС на Българската асоциацията за развитие на планинските общини. Доц. д-р на икономическите науки Чавдар Русев от УНСС ще изнесе презентация по темата: „Бъдещи действия за устойчиво развитие на планинските региони в България”. Преглед на икономическото и социалното развитие на планинските региони в Европа ще направи Богуслав Соник – член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП.

Генералният секретар на АЕМ Никола Еврар ще представи европейските действия за подобряване на ситуацията в планинските райони. Работата на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП ще разясни Алберт Дес – координатор на ЕНП. За развитието на селскостопанската политика в новия планов период 2014-2020 г. ще говори Мартин Шееле – началник-отдел „Последователност в развитието на селските райони” към Европейската комисия. Изказване за новата кохезионна политика спрямо планинските райони е подготвил и Владислав Пискорц – началник-отдел „Градско развитие и териториално сближаване” в ЕК. Темата на Мейдрийд МакГинес – член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони”, е „ЕП в преговорите по новата ОСП 2014-2020”.

В дебата ще участват 30 кметове на планински общини и населени места от цяла България. От Смолянска област ще участват кметовете- Николай Мелемов на Смолян и Мирослав Янчев на Златоград. Заедно с членове на Европейския парламент и представители на Европейската комисия те ще обсъдят възможностите за развитие на планинските региони в рамките на Общата селскостопанска политика и Кохезионната политика за периода 2014-2020 г.

Вирни се горе