400 книги бяха събрани в благотворителна кампанията, организирана от МГЕРБ – Смолян

400 книги бяха събрани в благотворителна кампанията, организирана от МГЕРБ – Смолян

400 книги бяха събрани в благотворителна кампанията, организирана от МГЕРБ – Смолян, под мотото „Дари книга за българчетата в Кишпещ“. Идеята на младите политици се породи след визита на кмета Николай Мелемов през месец май в побратимената на Смолян унгарска община Кишпещ, където той е дал обещание да изпрати на децата, посещаващи българското училище, произведения от наши автори, обясниха от пресцентъра на ГЕРБ-Смолян.

За целта бе сформиран специален събирателен пункт в офиса на партията, в който желаещите можеха да донесат своите дарения. С помощта на членовете от младежката структура, предоставените печатни произведения бяха описани и предадени на кмета Николай Мелемов. Той също се включи в инициативата, като подари 30 книги от личната си библиотека. Във всяка книга кметът подписа своето послание, адресирано до българчетата в побратимената на Смолян унгарска община. Всеки, който разтвори страниците, ще прочете това: „Поднасям тази книга с надеждата, че тя ще докосне сърцето ти и ще остави спомен завинаги! Не забравяй важността на родния език и се гордей с него. На младия читател в Кишпещ с пожелание за слънчево настроение и приятни мигове с българската литература – извор на вдъхновение, сила, надежда! – Николай Мелемов, кмет на Община Смолян.“

Събраната литература се характеризира с изключително жанрово и тематично разнообразие: детски приказки, учебни помагала, български правописни речници, научно- популярна литература, фантастика, поезия, литературоведска и езиковедска литература, романи за деца, български исторически романи и др. Голям брой от книгите са на български автори. Сред тях са Елин Пелин, Петко Р. Славейков, Пейо Яворов, Димитър Талев, Димчо Дебелянов, Георги Караславов и др. Дарени са и произведения на световни класически майстори на детска литература като Чарлс Дикенс, Жул Верн, Марк Твен, Джек Лондон и др.

Сред най-изявените дарители са: ПГТТ „Христо Ботев“, Жени ГЕРБ, ОДК – Смолян, членове и симпатизанти на партията.

Вирни се горе