Кметът на с. Широка лъка от ГЕРБ Васил Седянков отчете двугодишното си управление

 Кметът на с. Широка лъка от ГЕРБ Васил Седянков отчете двугодишното си управление

Кметът на с. Широка лъка от ГЕРБ Васил Седянков направи равносметка на двугодишния си управленски мандат пред жителите на селото. На срещата присъстваха общинските съветници от ГЕРБ Борислав Георгиев, Данчо Киряков и представителите от община Смолян Венера Аръчкова и Ефрем Велинов.

Основният акцент в неговия отчет бяха инфраструктурните проекти, които са изпълнени с помощта на община Смолян. „Миналата година изградихме две подпорни стени на стойност 30 хил. лв. на ул. „Чаршийска”, сега подновихме водопровода и пренаредихме калдаръма на улиците „Чаршийска, „Катя Ванчева” и „Антон Бозов”, където са вложени 60 хил. лв. Изграден е паркингът на стойност 70 хил. лв. През 2012 г. се асфалтира и пътят във Върбово. Изчистихме коритото на реката, заградихме и изчистихме гробищния парк, оградихме двата водоема във Върбово с мрежи. Подменени бяха парапетите на трите моста, а с помощта на кооперацията в с. Солища обновихме моста на мандрата. Нови са пътните знаци в селото, поставени бяха за летния сезон „легнали полицаи“. В началото на годината благодарение на Костадин Каранлъков – председател на групата общински съветници от ГЕРБ, се откри изнесено работно място на „Интернешънъл Асетбанк”, което е в услуга на бизнеса и хората”, каза кметът. Той добави, че заради липса на финансиране не е направено още нищо по колектора и старото училище, защото селата в община Смолян не са включени в програмата за селските региони. „Старото училище е дарено на митрополията, но срещам трудности в комуникацията с митрополит Николай. Искам да ви уверя, че не съм спрял да правя опити. Имал съм две срещи, събрали сме папка с кореспонденция, изградихме инициативен комитет и искаме всячески нещата да се случат. Ще търся начин за още една среща с митрополит Николай, на която ще му предложим два варианта – или да отстъпят училището на църковното настоятелство, или да го упълномощи, за да може по-лесно да предвиждаме нещата. Най-малкото, което можем да направим, е да обезопасим сградата, за да не е опасна”, посочи Седянков.

Относно закрития дом за малки деца в Широка лъка кметът разясни, че предложението било да се изгради център за рехабилитация и интеграция на възрастни и деца с капацитет 40 човека и персонал 12 души. Поради смяната на властта обаче този процес се бави. Опасенията на Седянков са, че тази услуга няма да бъде трайна. Той смята да поиска мнението на обществения съвет в селото, да решат дали да заложат на тази услуга или да направят център от семеен тип за умствено изостанали възрастни или деца. „За мен е важно колко от тези жени, работили в дома, ще се върнат на работа. Благодарение на кмета Николай Мелемов засега намираме варианти за тях, но искаме да им осигурим трайна заетост”, допълни кметът. Той благодари на Мелемов, че с негова помощ при редуцирането на горските стопанства е била запазена местната горска структура.

Директорът на основното училище в селото Мария Бочукова изказа специални благодарности към главния финансист на общината Венера Аръчкова за професионалното й отношение и заради което училището ще приключи финансово стабилно годината. Хората поставиха въпроси за сечта на дървета в общинските и държавни гори, поискаха да се ценят малките инициативи, да се работи повече за рекламата на селото. Според тях по темпове на благоустрояване на Широка лъка през четвърт вековния преход в момента селото се намира в най-добро състояние.

Вирни се горе