Какви документи са нужни за схемата 60:40

Какви документи са нужни за схемата 60:40

Изплащането на компенсациите ще става до 12 работни дни след подаването на документите

Започващият днес прием на документи ще усложни още повече ситуацията пред бюрата по труда, които в последните дни са под обсада от хора, останали без работа.

Схемата за получаване на компенсации за запазване на персонала в извънредното положение вече е в ход. Процедурата и необходимите документи са публикувани на сайта на Агенцията по заетостта, а в системата за правна информация на Министерския съвет вече е публикувано и постановлението с кръга от икономически дейности, които ще се подкрепят по схемата.

КАКВО СЛЕДВА ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ:

СРОК

Заявления се подават в бюрата по труда в населеното място, където работодателят упражнява дейността си от днес до 21 април. Той може да заяви компенсации от 13 март за период от 3 месеца.

ДОКУМЕНТИ

За да кандидатстват, са необходими три документа – заявление за изплащане на компенсация, заверено копие от заповедта за преустановяване на работа и списък на работниците и служителите, за които се иска компенсация. Образците са публикувани на сайта на АЗ.

КАК СЕ ПОДАВАТ

Документи могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, подписани с квалифициран електронен подпис, или с препоръчано писмо с обратна разписка. При невъзможност за подаване на документите дистанционно, те се подават на хартиен носител в съответното бюро по труда.

КОГА ЩЕ ПОЛУЧАТ ПАРИТЕ

След подаването им бюрото по труда разполага със 7 работни дни да провери по служебен път дали работодателят отговаря на условията, като той подлежи на седем служебни проверки – дали има акт за обявяване в несъстоятелност, задължения за данъци и осигурителни вноски, задължения към общината, наказателно постановление или съдебно решение, както и редица проверки дали отговаря на условията, които е обявил в заявлението за кандидатстване.

Ежедневно бюрата по труда ще изпращат по електронен път в АЗ списък на работодателите, които отговарят на критериите за изплащане на компенсации, решенията за одобряването им, списъка на работниците и платежните сметки, като това трябва да става не по-късно от 6-ия работен ден след получаването на документите. Самият работодател ще научи дали е одобрен в рамките на 2 работни дни след вземането на решението.

В указанията обаче липсва срок, в който Агенцията по заетостта изпраща на НОИ информацията за одобрените работодатели. НОИ превежда парите на работодателя в рамките на пет работни дни. Така ориентировъчният срок за получаване на първите компенсации е 12 работни дни от подаването на документите, ако приемем, че АЗ превежда информацията на НОИ без забавяне.

При възстановяване на работата, работодателят трябва да уведоми агенцията в срок от 3 работни дни, а тя след това има още 2 работни дни да изпрати информацията на НОИ.

КОЙ ИМА ПРАВО

Припомняме кой има право на компенсации по тази схема:

-Работодател, който поради извънредното положение със своя заповед, издадена въз основа на заповед на държавен орган, е преустановил работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители.

-Изплащането на компенсации се заявява за работници и служители в икономически дейности, посочени в постановлението на правителството. Те са от секторите „Търговия на дребно“ (без търговия с автомобили и мотоциклети), „Сухопътен транспорт“, „Пътнически и въздушен транспорт“, „Хотелиерство“, „Ресторантьорство“, „Питейна дейност“, „Кино салони“, „Туристическа дейност“, „Артистична и творческа дейност“, „Предучилищна и училищна дейност“ в частта за частните детски градини и „Спорт“.

-Подкрепа могат да заявяват и компаниите от всички останали сектори без „Селско, горско и рибно стопанство“, „Финансови и застрахователни дейности“, „Държавно управление“, „Образование“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление“, както и „Дейности на екстериториални организации и служби“. Кандидатстващите работодатели от тази група ще трябва да докажат, че през март 2020 г. имат с 20% по-ниски приходи от същия период на миналата година.

-Схемата е отворена и за работодатели от всички сектори, които попадат в ситуацията на Банско – осъществяват дейност в населени места, в които са въведени противоепидемични мерки.

ИЗИСКВАНИЯ

-Работодателите трябва да са местни физически и юридически лица, както и чуждестранни юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в България.

-Не трябва да имат задължения за данъци и осигуровки към държавата или общината.

-Не трябва да са обявени в несъстоятелност или да се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация.

-Трябва да запазят заетостта на работниците и служителите, за които получават компенсация, за период не по-малък от периода, за който са изплатени компенсациите.

-Не прекратяват трудови договори на основание чл. 328, ал. 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда през периода, за който им се изплащат компенсации.

-Нямат установено с влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение, както и нарушение на чл. 61, ал. 1, чл. 62, ал. 1 или 3, чл. 63, ал. 1 или 2, чл. 118, чл. 128, чл. 228, ал. 3, чл. 245 и чл. 301 – 305 от Кодекса на труда или чл. 13, ал. 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност през период от 6 месеца преди издаване на заповедта за преустановяване на работа.

Вирни се горе