Изпитите след 7-ми клас - промени и условия

Изпитите след 7-ми клас - промени и условия

Промяната в изпитите след 7-ми клас цели тяхното, така че да не се натоварват учениците с два изпита. По този начин учениците ще се явят в един ден и на външно оценяване, и ще кандидатстват в профилирани гимназии. Това заяви Милка Коджабашиева – заместник-министър на образованието в предаването „Денят започва" на БНТ 1.

Тя уточни още неща по отношение на изпитите след 7-ми клас: „Наполовина намалихме броя на въпросите в теста. Те съдържат по 25 въпроса по български език и литература и математика. До 10 май събираме информация от всеки преподавател по български език и литература и математика, за да не се получи в изпитния материал да се включат въпроси, които не са изучени в училище".

По думите й, за да се явят на тестовете учениците нямат нужда да ходят на частни уроци или от друга допълнителна подготовка.

Коджабашиева съобщи, че в Класическата гимназия и в училищата по изкуствата винаги са имали допълнителни изпити за проверка на способностите и там няма промяна. Заместник-министърът съобщи още, че цялата информация за изпитите след 7-ми клас може да се намери публикувана на сайта на министерството.

Вирни се горе