Изграждането на ГКПП "Рудозем- Ксанти" се очаква да приключи до февруари 2021 г.

Изграждането на ГКПП "Рудозем- Ксанти" се очаква да приключи до февруари 2021 г.

Строителните дейности по ГКПП “Рудозем- Ксанти” вървят по график и ако се продължи с тези темпове на работа, изграждането на граничния пункт се очаква да приключи до края на февруари следващата година, съобщи на брифинг областният управител на Смолян Недялко Славов. Той и представители на изпълнителя на обекта – Обединение “Партньори- Ксанти”, са направили проверка за напредъка по изграждане на бъдещия пункт.

Строителството на пункта е започнало на 24 януари, а съгласно клаузите в договора срокът за изпълнение е 365 дни. Имало е и доста препятствия до момента. Поради обилни валежи и неблагоприятни метеорологични условия се е налагало работата да спира, за период от около 55 дни, уточни Славов.

Обектът се състои от два подобекта, разположени на обща площ от 76 дка. Първият подобект е върху 33 дка и включва територия за изграждане на подходния път и паркинг. Площадката на граничния пункт е на площ 37 дка. На площадката се разполагат двуетажна административна сграда, в която ще се помещават офисите на “Гранична полиция” и “Митници”, хале за щателна митническа проверка и други. Предвидено е и изграждане на площадка за допълващи дейности и техническа инфраструктура. Подходният път в първия участък е с ширина 10 м и включва две ленти за движение в посока Гърция и една в посока България, както и банкети по 1.5 метра.

Вторият участък, площадката за ГКПП – транспортната инфраструктура се обособява с по четири ленти на движение в двете посоки „входящи” и „изходящи”. Представител на фирмата изпълнител е посочил, че по-голямата част от основите и фундаментите, върху които ще бъдат извършени монтажните дейности и изграждането на помещенията, вече са поставени и се изчаква необходимото технологично време за зреене на бетона и добиване на здравина. Проектът включва ленти за движение на тежкотоварни и леки автомобили, автобуси. Днес пред журналисти бе представен бъдещият контролно пропускателен пункт от “птичи поглед”, заснет с дрон, на който се видя как протичат дейностите.

Относно въпросът „кога ще бъде отворен пунктът“, Славов уточни, че това е политическо решение и зависи от степента на завършеност на съпътстващата инфраструктура. „Необходимо условие е най-вече завършването на пътя и от гръцка страна, от българска страна ние ще завършим проекта в предвидените срокове", каза областният управител.

Вирни се горе