Инж. Димитър Кръстанов: 21 октомври е Родопския трети март

 Инж. Димитър Кръстанов: 21 октомври е Родопския трети март

„21 октомври е Родопския трети март, защото точно на тази дата Родопите извоюват свободата си”. С тези думи областният управител инж. Димитър Кръстанов се обърна към всички присъстващи на тържествената сесия на Общински съвет-Смолян, която се проведе днес по случай празника на града и 101 години от Освобождението на Родопите. Празнично слово за участието на 21-ви Средногорски полк в боевете за освобождението на Родопите изнесе Таня Марева, директор на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” –Смолян.

Областният управител взе участие и в кръгла маса на тема „Спорно и безспорно в оценките на Илинденско-Преображенското въстание в Средните Родопи”. В словото си той припомни историческия момент, при който с върховете на щиковете на 21-ви Средногорски пехотен полк Родопският край е освободен и с това получава изключителната възможност да се развива и да върви напред. Инж. Димитър Кръстанов, заедно с депутати и други представители на местната власт, отдадоха заслужена почит на загиналите в боевете пред Паметника-костница на връх Средногорец.

По-късно Областният управител ще присъства при поднасянето на венци и цветя пред паметника на полковник Владимир Серафимов на Новия център, а от 20.00 часа ще се включи в тържествената заря-проверка на площад „България”.

Вирни се горе