Институциите с общ план за противопоставяне на разпространението и употребата на наркотици в региона

Институциите с общ план за противопоставяне на разпространението и употребата на наркотици в региона

Областният управител Недялко Славов и заместникът му Андриян Петров обсъдиха проблема с използването на наркотици сред младите хора в област Смолян с представители на заинтересовани институции в рамките на провелата се днес работна среща. Участваха Момчил Николов – секретар на община Смолян, ст.комисар Николай Димов – директор на ОДМВР-Смолян, Иван Муцевски – началник на РУО-Смолян, д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ-Смолян, Мария Делева – директор на Областна структура на БЧК-Смолян, Мария Славчева – представител на Общинския съвет по наркотичните вещества в Смолян.

Срещата се проведе по инициатива на областния управител във връзка с тревожни данни за намаляване възрастовата граница на лицата, употребяващи наркотични и психоактивни вещества в региона, въз основа на данни от проведено анкетно проучване на РЗИ-Смолян. „Мисля, че е необходимо да се активизираме в превенцията срещу разпространението и употребата на наркотици. Има няколко факта и събития, които ни насочват за действия в тази посока. На първо място – дейността на органите на МВР по отношение разкриваемост, които смея да твърдя, че са ефективни, но не са достатъчни от гледна точка на това да се противопоставим на негативното явление. На второ място – стратегията, разработена от РЗИ миналата година е добър базов документ, върху който можем да стъпим. На трето място – дейността на Общинския съвет по наркотичните вещества. Можем заедно да се подпомогнем в изпълнението на ангажиментите не само на територията на община Смолян, но и за цялата област. Важна е и работата с родителите, в сферата на образованието, за да наблегнем на превантивните мерки и да избегнем намесата на органите на МВР. Разчитам първо на вашата експертиза, защото всеки един от вас по отделно има известен опит в това направление. Идеята това да мине под егидата на Областна управа е ние да координираме действията си, да си взаимодействаме, да се допълваме, за да се постигне по-масов ефект. В тази връзка желаният резултат от системното сътрудничество помежду ни е да съставим конкретен план с дейности и срокове за годината, който да концентрира усилията ни в посока противопоставяне разпространението и употребата на наркотици.”, Славов аргументира своето безпокойство във връзка с проблема.

Всеки от участниците сподели своето мнение, опит и даде предложения и насоки. Взе се решение през втората половина на месец февруари тази година да се организира среща в по-разширен формат, с участието и на представители от всички общини и общински институции с отношение към проблема, за да се обсъди плана за противопоставяне на употребата и разпространението на наркотици и психоактивни вещества в област Смолян.

Вирни се горе