Горските минават на държавна издръжка

Горските минават на държавна издръжка

Контролиращият орган – инспекторите в горите да бъдат изцяло на бюджетна издръжка, като те няма да зависят пряко от стопанските резултати на предприятията.

Това се предвижда в новия законопроект за горите, който вече е внесен в Министерски съвет за междуведомствено съгласуване.

Стопанската работа ще се извършва от държавни, частни или общински горски стопанства, които ще се контролират от инспекторите.

Структурата на управлението на държавните гори ще бъде оптимизирано, като в закона има и елемент на децентрализация. За целта ще бъдат дадени повече правомощия на регионите структури за извършване на услуги към гражданите, в това число и по-малки разпоредителни сделки.

Продажбата или изключването на горски територии обаче ще се прави само в крайни случаи, като за целта има разписани процедури. Целта е максимална защита на държавните интереси.

Заместник-министър Георги Костов обяви, че очаква на следващото заседание законопроекта да бъде разгледан. “Законът за горите предвижда по-съвременен начин на разпореждане с държавния горски фонд”, каза Костов. Според коментара му това е реформа, която е дълго очаквана от всички заети в този сектор, а с реализирането й ще се изпълнят препоръките от докладите на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вирни се горе