Главният прокурор Цацаров: Велинградско и Смолянско са рискови райони за радикален ислям

Главният прокурор Цацаров: Велинградско и Смолянско са рискови райони за радикален ислям

“Невярно е твърдението, че почва за радикален ислям у нас няма. Меко казано е, че у нас не тръгват наченките на такъв.”

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на дискусия за противодействието на риска от радикален ислям, организирана от ВМРО в Народното събрание. Той е в “доста прикрита и притихнала форма, защото държавните органи вземат мерки”, подчерта обвинител номер 1. Той предупреди, че с двете приключили дела в Пазарджишко проблемът не e изкоренен. От думите му стана ясно, че рискови са например Велинградско и Смолянско.

На дискусията, на която са и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, депутати и експерти, се набелязват конкретни изменения в различни закони.

Засилване ролята на Дирекцията за вероизповеданията е една от мерките. “Една малко по-засилена роля на държавата не би била излишна. Уведомителният режим не е най-доброто”, счита главният прокурор. Той призова за ясна дефиниция на “радикален ислям”, за да се знае какво точно ще преследва законът.

Освен това, без да се прекрачва “изключително тънката линия” между сигурността и зачитането на гражданските права, е възможно да се прилагат “разумни и временни, ненарушаващи тези права” мерки като прекъсване на комуникациите и правото на придвижване в рамките на антитерористична операция, обясни Цацаров. В същото време главният прокурор изтъкна, че ислямът не е радикален сам по себе си, а също – че не само радикалният ислям е източник на тероризъм.

Основните рискове за радикалния ислям са маргинални групи, които въз основа на финансов стимул биха се поддали, каза Георгиев.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев настоя у нас да проповядват само имами, завършили в България – закон, въведен вече в Германия и Австрия. “Направих 3 ислямски училища и ислямски институт. Защо не се обучават в София, а ходят в Сърница? Какъв е този курс в Сърница, проверете”, обърна се Генджев към шефа на ДАНС.

У нас било пълно с проповедници, завършили в Йордания и Турция.

Той настоя България да изгони всички духовници, назначени от Дианета (турското министерство за мюсюлманското вероизповедание – б.а.). У нас имало 90 такива, към всички мюфтии. Турски гражданин бил назначен и в софийската джамия.

Според Генджев държавата трябва да плаща заплатите на имамите, за да ги контролира. Той посочи като потенциално рискови 450 затворени джамии, каквито има в България, в които отиват “хора, които не ги знаеш”, включително щели да са притегателни за бежанци.

Участниците в срещата се обединиха около факта, че ислямът не е войнствена религия (Генджев обясни, че думата “ислям” значи мир и цитира строфа от Корана “Няма насилие в религията”, като в същото време призна, че е загрижен за националната сигурност на България), но ще се преследват без компромис радикалните и политическите му форми.

Вирни се горе