Този път ще гласувам!

Този път ще гласувам!

Кратък наръчник за гласуване на изборите

На коя дата ще се проведат изборите?

Изборите в целия Европейски съюз ще се проведат между 23 май (четвъртък) и 26 май (неделя), като повечето страни ще гласуват в неделя, 26 май.

За България все още няма официална дата ‒ тя ще бъде определена с указ на президента на страната. По традиция изборите се провеждат в неделя, така че бъдете готови за 26 май. И не се безпокойте ‒ ще Ви информираме, когато датата стане публично известна.

Къде мога да гласувам?

В България гласуваме по избирателни секции според постоянния адрес. Ако настоящият Ви адрес е различен от постоянния, трябва да се регистрирате в съответната община по настоящ адрес поне 14 дни преди изборния ден.

Ако имате трайни увреждания и не можете да отидете в избирателната секция, имате възможност да гласувате с подвижна избирателна кутия. За целта трябва да подадете уведомление до общинската администрация не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

В България не можете да гласувате по пощата, онлайн или чрез пълномощник. Трябва да се явите лично в избирателна секция и да носите документ за самоличност.

За какво ще гласувам?

На европейските избори определяме 17-те български членове на Европейския парламент. Парламентът има правомощия да приема законодателството и бюджета на ЕС. Това той прави заедно със Съвета на ЕС, където са представени правителствата на страните членки.

Освен това Парламентът одобрява председателя и целия състав на Европейската комисия и контролира тяхната работа. Много европейски политически семейства издигат преди изборите свои водещи кандидати за председател на Комисията. Очаква се един от тях да заеме поста в зависимост от резултатите на изборите.

На каква възраст трябва да бъда, за да мога да гласувам?

Минималната възраст е 18 години.

Колко изборни района има в България?

В България за европейските избори има само един многомандатен избирателен район. Всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати.

Какво става, ако имам проблеми с гласуването?

В България се съставят избирателни списъци, които трябва да се публикуват в района на съответната избирателната секция и на интернет страницата на общината поне 25 дни преди изборния ден.

Проверете дали името Ви присъства в списъка. Ако има грешки или непълноти, можете да поискате коригиране от кмета на общината до 7 дни преди изборния ден.

На самия изборен ден можете да поискате коригиране от секционната избирателна комисия.

Имам приятели чужденци, които искат да гласуват в България. Как могат да го направят?

Граждани на други държави от ЕС могат да гласуват в България. За целта те трябва да се регистрират в общинската администрация по адреса на пребиваване поне 40 дни преди изборния ден, като попълнят декларация по образец. Ако вече са попълвали такава декларация, няма нужда да се явяват отново ‒ те се вписват служебно в избирателния списък.

Повече информация можете да намерите на нашия уебсайт за европейските избори, както и на уебсайта на Централната избирателна комисия в България.

Вирни се горе