ГЕРБ изключи Филип Топов от партията

 ГЕРБ изключи Филип Топов от партията

С решение от 1 юни 2018 г. на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ общинският съветник в Смолян Филип Топов е изключен от партията. В решението е записано, че членството на Топов се прекратява поради уронване престижа на партията и поведение, което е несъвместимо с ценностите и целите на ПП ГЕРБ.

„Хронологията на събитията и изявите на Филип Топов през последните две години показва дистанцирането му от политиката, която ГЕРБ провежда в община Смолян. Парадоксално беше, че през цялото време той се изказваше от името на ГЕРБ. В резултат на това поведение при едно крехко равновесие в Общинския съвет се създаде впечатление, че той целенасочено саботира работата на Общинския съвет и кмета. Няма как да се примирим с подобно поведение, още повече, че то се демонстрира от член на ГЕРБ“, заяви депутатът д-р Даниела Дариткова, която е и председател на общинската партийната структура в Смолян.

Според нея щом дадена личност смята, че е спечелила доверието на хората само с личните си качества, влизайки в местния парламент с партийна листа, в същото време руши нейния авторитет със своето поведение и изявления, това е основание партията също да се дистанцира от него, защото Филип Топов не се съобразява с колективните партийни решения.

„Да, може партийната политика да има дефекти, но колективното решение и колективната отговорност са много по-добър вариант от соловите изпълнения. Затова се стигна до предложение за изключване на Филип Топов от редиците на ПП ГЕРБ, въпреки че той е един от учредителите й, за да може, следвайки своята собствена политика, той да не се оправдава и да застава зад името на ПП ГЕРБ“, посочи д-р Дариткова.

Общинският лидер на ГЕРБ смята, че е въпрос на негово лично решение дали ще остане независим общински съветник, или ще напусне Общинския съвет. „Достойно е второто решение. И ако той наистина е убеден, че само в лично качество е получил гласовете, с които е избран за общински съветник, нека поиска общественото доверие на предстоящите местни избори, като независим кандидат“, добави тя.

Основните мотиви за прекратяване на членството му са няколко. Заради чести отсъствия от заседанията на ОбС във времето, в което е бил председател на групата на ГЕРБ в ОбС. Заради безпринципни конфронтации с председателя на ОбС във времето, в което начело ОбС беше Славка Каменова от ГЕРБ. Заради участието му със съветници от опозицията в задкулисен план за предсрочното прекратяване на правомощията й. Заради избора на нов председател на ОбС от БСП с неговия решаващ глас – подкрепа, заради която Топов публично премина разделителната линия между дясно и ляво в политическото пространство.

Той е отстранен от ГЕРБ и защото в продължение на две години защитава свои лични интереси, заради нелоялното му и некоректно отношение към съветниците от ГЕРБ и кмета на Смолян. Заради гласуванията му срещу принципни и важни за община Смолян предложения на кмета в екип с общинските съветници от опозицията, заради честите обиди, отправяни в лично качество към ръководството на община Смолян.

Вирни се горе