Георги Първанов: Представители на турската държава шетат из Южна България

Георги Първанов: Представители на турската държава шетат из Южна България

Представители на турската държава, посолството, консулството шетат из южните краища на България, мачкат наши сънародници, български турци, лидери на мнение, дори активисти на ДПС. Това предупреди президентът (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов в ефира на Нова телевизия.

По думите му в книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу имало ясни послания и недвосмислено е казано, че наличието на мюсюлманска общност, каквато ние имаме в България, е предпоставка за намеса във вътрешните работи на съответната страна.

„Подозирам, че това, което е записано в книгата, се реализира в конкретната дипломатична и политическа практика в България“, подчерта Първанов.

По думите му Ахмед Доган имал национално отговорна позиция, но сега представители на турската държава обикаляли по места и се стремели да „обръщат тези хора в правата вяра“.

Първанов постави въпроса къде е българската държава в тази ситуация. Според него трябва незабавно да се свика Съвет за национална сигурност към премиера. "Защо не и към пезидента, ако има волята и характера да го направи“, допълни Първанов.

Необходимо било да се чуят службите и да има консолидация на позициите на българските политици. Първанов изтъкна, че такова нещо не се е случвало по време на неговата 25-годишна политическа кариера. Първанов заяви, че възнамерява да сподели опасенията си и с премиера Бойко Борисов.

За финал Първанов увери, че АБВ няма намерение да предизвика предсрочни избори и доколкото зависи от партията му ще удържа стабилността в страната. Според Първанов ключовата дума е стабилност, най-вече защото хората не искат нови избори.

По въпроса за предстоящите президентски избори Първанов не пожела да отговори дали той, дали Ивайло Калфин ще бъдат кандидатурите на АБВ. Това ще стане ясно през май месец. Със сигуронст обаче АБВ ще участва в президентската надпревара.

Вирни се горе