Европейските пари са инвестиция в бъдещето на Смолян

Европейските пари са инвестиция в бъдещето на Смолян

Това заяви снощи пред гражданството на Смолян Томислав Дончев – министър по управление на европейските средства. Той бе тук по покана на кметът на общината Дора Янкова и взе участие в срещата-разговор, организирана в читалище „Христо Ботев” и първата копка на строителните работи на обект „Реновация на пешеходната зона в Стар център – гр. Смолян”. Кметът на община Смолян Дора Янкова запозна министър Дончев с проекта, обясни на присъстващите неговото значение за подобряване на градската среда в областния център и отчете близо 68 милиона лева от 7 европейски програми, по които общината е спечелила проекти и работи усилено през последните няколко години. Това е реалната полза за Смолян от членството на България в ЕС и извинение пред смолянчани за създаденото неудобство при изпълнението им. Гордея се със своите съграждани и с екипа си, че заедно успяхме да привлечем тези средства от оперативните програми на Европейския съюз и с решихме изключително важни проблеми за Смолян и общината, сподели Дора Янкова хората от кв. Смолян и гостите, дошли да участват в срещата-разговор.

Проектът „Благоустрояване на уличната мрежа, кварталната среда и подобряване на условията за обществен отдих” е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013”. Той беше представен от кмета на общината и арх. Антон Тодоров. Те отговориха и на въпросите, поставени от различни специалисти и граждани. Общата стойност на проекта възлиза на 1 944 585 лева и ще бъде изпълнен от фирма „Интегрирани пътни системи“ АД София, а строителният надзор ще се осъществява от „Контрол-инвест“ ЕООД – Пловдив.

Автор на проекта „Реновация на пешеходна зона в Стар Център“ е арх. Антон Тодоров в екип със инж. Елена Петкова, инж. Г. Георгиев, инж. Е. Попова, арх. А. Ковачев, инж. Р. Сиракова, инж. А. Николов, чл. кор. проф. арх. А Ковачев, ланд. арх. М. Сариев, ланд. арх. В. Шахънов, инж. Т. Стайков. На срещата, ръководена от инж. Румяна Янчевска – зам. кмет на община Смолян, присъстваха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Николай Мелемов, областният управител инж. Стефан Стайков, общински съветници, архитекти, инженери и други специалисти.

Вирни се горе