Европейската десница успокоява България за Шенген

Европейската десница успокоява България за Шенген

Европейските депутати консерватори призоваха Франция и Германия да изпратят силен политически сигнал на България и Румъния за перспективите им да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно движение, предаде Франс прес.

“Групата на ЕНП (Европейската народна партия) в Европейския парламент смята, че сега е необходимо да бъде изпратен силен сигнал към България и Румъния”, заявява в писмо нейният заместник-председател – германецът Манфред Вебер.

Той обяснява, че целта е двете страни да “бъдат успокоени за честната и ясната перспектива за едно бързо присъединяване (към Шенген), като в същото време бъде подчертано, че постигането на напредък в областта на сигурността остава предварително условие”.

“Нашата политическа група смята, че е необходимо да бъде предложена перспектива на България и Румъния за влизане в този кръг в едно близко бъдеще”, подчертава европейският депутат.

Вебер посочва, че според ЕНП е възможно двете страни да успеят да изпълнят условията за присъединяване към Шенген още тази година, ако ускорят своята подготовка. Франция и Германия се противопоставят на незабавното приемане в пространството за свободно движение на България и Румъния с аргумента, че София и Букурещ имат пропуски в областта на сигурността. Финландия застана на тяхната позиция на 20 януари.

Писмото на Манфред Вебер, което е с дата 19 януари, е адресирано до министрите на вътрешните работи на Франция Брис Ортфьо и на Германия Томас де Мезиер.

Вебер напомня, че Европейската народна партия “по принцип е сдържана, що се отнася до всяко прибързано разширяване на Шенгенското пространство”. В същото време той отчита, че би било вредно, ако ЕС остави впечатлението, че поставя нови условия за приемане в Шенген вследствие на лошия опит от миналото.

Вирни се горе