Евродепутатите Владимир Уручев и Мария Габриел се обявиха в подкрепа на консумацията в българските училища на традиционните мед, кисело мляко и сирене

Евродепутатите Владимир Уручев и Мария Габриел се обявиха в подкрепа на консумацията в българските училища на традиционните мед, кисело мляко и сирене

Във връзка с преразглеждането в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент на двете европейски схеми за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения, евродепутатите от групата на ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Мария Габриел внесоха предложения, с които се цели включване в обхвата на предложението за регламент на някои традиционни за България продукти с доказан положителен ефект върху здравето на децата, като мед, кисело мляко и сирене. Освен постигането на здравословен и балансиран режим на хранене на децата, включването на местни, регионални или национални селскостопански специалитети ще стимулира местните и биологични производители чрез осигуряване на пазар на продукцията.

Обединяването в обща рамка на двете програми ще намали административната тежест за училищата чрез въвеждането на единна процедура за кандидатстване и единни проверки.

Образователното измерение на програмите ще бъде засилено, за да се повишат познанията на децата за значението на земеделието, произхода на храната, балансираното и здравословно хранене и опазването на околната среда.

Двете програми целят подобряване на хранителните навици на децата с цел насърчаването на здравословното и балансирано хранене. По данни на Националния център по опазване на общественото здраве, среднодневната консумация на пресни плодове и зеленчуци при деца на възраст 7-10 години е недостатъчна (едва 40% от препоръчителното количество за тази възрастова група). Преобладава приемът на висококалорийни технологично-обработени храни (като колбаси и тестени изделия) – богати на мазнини и енергия и с недостатъчно присъствие на важните за растежа и развитието на детския организъм плодове и зеленчуци. Балансът в хранителния прием още от ранна детска възраст е предпоставка за превенцията на затлъстяването, подобряване на общественото здраве и намаляване на дългосрочния риск за развитие на социално значими болести – сърдечно-съдови, диабет, някои ракови заболявания.

Новата програма ще разполага с увеличен бюджет в рамките на Общата селскостопанска политика – до 230 млн. евро за учебна година: 150 млн. евро за схема “Училищен плод” и 80 млн. евро за схема “Училищно мляко”. Тя ще се финансира изцяло със средства от бюджета на ЕС. Това се очаква да доведе до засилване участието на България по схемата “Училищно мляко”, която не се прилага с голям успех до момента, поради липсата на национално финансиране за покриване на административните разходите и разходите за логистика. В тази връзка евродепутатът Владимир Уручев настоява при преразглеждане на условията за прилагане на училищната схема за мляко, критерият на база усвояването на средствата по схемата през изминали години, да бъде прилаган без да се допуска намаляване интензитета на схемата за България.

Вирни се горе