Евродепутати идват в Смолян, обсъждат европейски проекти и примери за използване на евросредства

Евродепутати идват в Смолян, обсъждат европейски проекти и примери за използване на евросредства

По инициатива на ръководителя на Делегацията на българските социалисти в ЕП делегация от ЕП ще проведе изнесена работна група в Смолян и Пловдив от 1 до 3 юни. Това съобщиха вчера от пресофиса на евродепутата Илияна Йотова, съобщи в. Дума.

Сред присъстващите ще бъдат Констанца Крел, евродепутат от Германия, координатор на Групата на социалистите и демократите в Комисията по регионално развитие на ЕП и докладчик по изминалия, текущия и бъдещия програмен период. Ще присъстват Лиляна Родригеш, евродепутат от Португалия, и Тонино Пицула, евродепутат от Хърватия, членове на ресорната за еврофондовете Комисия по регионално развитие в ЕП.

В Смолян делегацията ще се запознае с европейски проекти и примери за използване на евросредства, както и с възможностите за използване на средствата във високопланинските региони. В рамките на посещението Илияна Йотова и Информационното бюро на ЕП в България организират конференция в Пловдив под наслов “Предимства и недостатъци на политиката по сближаване в България”. В нея ще участват кметовете на Пловдив Иван Тотев и на Троян Донка Михайлова, зам.-председателят на комисията по регионално развитие в НС Дора Янкова, депутати от Пловдив и др. Илияна Йотова е докладчик за планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП и целта на нейната инициатива са допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС от европейските фондове и програми.

Вирни се горе