Евродепутатът Владимир Уручев бе гост на доспатския събор

Евродепутатът Владимир Уручев бе гост на доспатския събор

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев бе гост на събора в Доспат,който се проведе тази събота и неделя. В обръщението си към над 15 хилядите гости на събора той каза: „Много съм радостен да бъда сред вас в тази планина, създала в хората дух на непреклонност и упоритост. Тази традиция, която от години я спазвате, продължава да се развива в сърцата на доспатчани. Тя сплотява хората и ги кара да бъдат по-добри. Пожелавам успех на община Доспат, която има бъдеще и съм сигурен, че съвсем скоро ще почуствате добрите признаци за развитие и в личен план”. Заедно с евродепутата на празника бяха народните представители д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов от ГЕРБ. Те бяха посрещнати от кмета Антим Пържанов, председателя на ОбС Елин Лилов, организационния секретар на ГЕРБ в Доспат Адалберт Ферев. Фолклорни групи и самодейни състави от Доспат и съседните й общини взеха участие на двете сцени по време на тържествата.

Кметът Антим Пържанов приветства присъстващите, като спомена, че началото на празника е поставено преди 20 години в чест на строителите на чешми, които в региона са многоброини. Поздравителен адрес за празника бе изпратен от вицепремиера и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов,областния управител Стефан Стайков и кмета на община Смолян Николай Мелемов. Емблема на събора са народни борби, в които се включват борци от цялата страна.

Кметът Антим Пържанов съобщи, че общината има одобрени проекти на стойност около 23 000 000 лева. По думите му в най-напреднала фаза е проектът за саниране и ремонт на сградата на ПГ “Васил Левски”, който е за около 1 млн. лева. Вторият напреднал проект е за укрепване коритото на реката в Барутин против наводнения, отново за около 1 млн. лева. Следващият е за изграждане на спортна зала с малък плувен басейн и игрища.

Строително-монтажните работи там са за около 5 млн. лв. „Имаме одобрен проект за асфалтиране на улици и площади в почти всички населени места в общината на стойност около 1 млн. евро”, уточни градоначалникът. Местната инициативна рибарска група, чийто председател е Пържанов, има одобрена програмата за 4 милиона евро. Създадена е рибарската група заедно с общините Батак и Девин. В момента се приемат проекти на обществени и частни организации. „В петък подписахме първия проект за изграждане на рибен ресторант на брега на язовир „Доспат”. Там финансирането от програмата е 60%, а от кандидата – 40%. Имаме също проект за около 4 млн. лева на Местната инициативна група, в която вече сме с община Борино.

Последният проект, който е одобрен по нея, е за изграждане на Туристически rнформационен център и музей”, съобщи кметът.Той каза, че за пътя между Доспат и Сърница с постановление на Министерския съвет има отпуснати около 1 700 000 лева за 5-километровия участък от Доспат към Сърница, който попада в Смолянска област. Миналата есен частта, която попада в Пазарджишка област, била ремонтирана, а другата седмица започват СМР в нашата част. „За да се осигури товафинансиране много ни помогна министър Цветан Цветанов, за което сме му благодарни. Ремонтът трябва да приключи до края на октомври”, подчерта Антим Пържанов.

Вирни се горе