Евродепутатът Уручев: Толкова са много нишите, че за всеки млад човек може да се намери подходяща реализация

Евродепутатът Уручев: Толкова са много нишите, че за всеки млад човек може да се намери подходяща реализация

Трябва упорито да преследвате това, което сте си намислили. Толкова са много нишите, възможностите, че за всеки млад човек – във всяка област, с всякакви наклонности, може да се намери подходяща реализация, но без вашата активност няма как да се случи. Това заяви днес евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев по време на форум в Смолян „Европа – предизвикателства и възможности за реализация на младите хора“. В организираната от Уручев и младежката структура на ГЕРБ кръгла маса взеха участие над 80 студенти от висшите училища и младежи в Смолянска област.

По думите на Уручев активността на младите хора е важна не заради клишето, че „те са нашето бъдеще“, а защото действително от реализация им зависи модернизацията на цялото ни общество, на България, на Европа. Евродепутатът подчерта, че който и да е сектор без млади хора не може да се развива. „Да предизвикаме активност е една от основните ни цели в работата с младите хора е тези, които са се родили и възпитали в по-новите условия, в условията на демокрация, когато ние сме приели един друг път на развитие, когато инициативата на отделния човек се зачита и тя е двигателят на развитието – така, както е в напредналите демокрации. По-възрастните хора все още очакват държавата да им осигури работата, живота и т.н. Много ми се ще тази инициативност да е водеща при младите, не да чакат някой да им подари възможност“, посочи той. Областният координатор на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че е много важно младите да са информирани. „Защото сме в ЕС почти десет години, но аз съм убеден, че ще бъдем истински европейци, когато всеки от вас намери своята реализация. Затова е важно да се провеждат такива форуми, в които да получавате информация от хора, които познават механизмите на европейските програми“. По думите му един умел и образован човек, когато се върне в родния край, ще го промени. И това важи не само за Смолян, а и за България. „Така е било и във Възраждането преди 150 години. Младежи са ходили в развитите европейски страни, учили са, видели са и са се върнали после тук да приложат наученото“, каза Мелемов.

„Аз контактувам с млади хора и знам, че всеки от вас обича Смолян, Родопите. Много студенти, които се обучават извън Смолян, изразяват желание да се върнат, но за да стане това, трябва да има подходящи условия за живот, и много важно – да има перспектива. Затова като кмет се старая да развиваме града с европейски средства, да бъде модерен, чист, красив. И смея да кажа, че постигнахме доста неща. През 2011 когато станах кмет нямаше кино, нямаше спортни площадки, басейн. Сега условията са много по-добри. Едно време казваха, че скромността е ценно качество, но вече не съм убеден в това. Човек трябва да има самочувствие и много се радвам когато видя млади хора със самочувствие, с увереност в своите сили, знания и възможности“, добави кметът на Смолян. Евродепутатът Уручев представи колегата си Андрей Новаков като „млад, реализирал се българин, като най-младият европейски депутат, за активността на който могат да завидят много от старейшините като мен“.

„Смолян и г-н Мелемов се споменават често с прогреса, който е направен, въпреки всички трудности. Хубаво е, че той е тук, за да може да почерпим от неговия опит за начините, по които той се е справял, защото това е огромно предизвикателство, което той отиграва по много добър начин“, бяха уводните думи на Андрей Новаков, след което с аргументи „разби митовете“ за младите хора у нас – че в България няма млади хора, че младите бягат, че тези, които са тук, са неграмотни и мързеливи. Но сподели разочарованието си от факта, че няма интерес към европейските програми. Конкретно за „Еразъм – млади предприемачи“ каза, че за последните пет години от България са кандидатствали 50 човека, а от Италия – 900. Той подчерта, че е изключително лесно да се кандидатства по програма „Еразъм“: „Събуждате се и си казвате, че искате в Смолян да направите някаква компания, при положение, че кметът е отворен за младежкото предприемачество, има ниски данъци, добра инфраструктура. И само трябва да опишеш идеята си, да кандидатстваш по програмата. Правиш бизнес план и пишеш, че имаш идеята да направиш хубава IT-компания в Смолян, но нямаш никаква представа как се прави IT-компания. От програмата те пращат в някоя хубава IT-компания в Европа със стипендия от ЕС до собственика на компанията – да се обучаваш от 2 до 6 месеца, да видиш как той наема хора, кое как го прави, купува ли, продава ли, къде му е пазарът. Крадеш занаят. Връщаш се и го правиш. И въобще не можете да ме убедите, че младите в други държави са повече от вас, защото не е така. Цялата работа е в това какво имаш между ушите и как го използваш“, смята евродепутатът. Той уточни, че има 14,5 млрд. евро за млади хора по програма „Еразъм“, но когато в една зала със 100 човека нито един не е ходил със стипендия по тази програма, значи нищо не е свършено.

„Колкото аз на вас днес мога да бъда полезен, толкова и вие на мен, защото това ми дава трезва преценка – да отида и да кажа в ЕП, че хората нямат идея за това нещо и вината не е само тяхна“, посочи Новаков. И перифразира част от монолога в пиесата „Кукер Кабаре“ на Любомир Пеевски: „В тялото на всеки един от нас има толкова много фосфор, че от него могат да се направят 2000 клечки кибрит. Представяте ли си, ако го запалим, какъв огън ще стане!?“ Опциите за реализация на младите хора през новия програмен период до 2020 г. представи Андреана Трифонова – управител на Областния информационен център в Смолян. Какви възможности предлага местната администрация за развитие разясниха зам.-кметът на общината Марин Захариев и зам.-областният управител Адриан Петров. Директорът на ДФ „Земеделие“ в Смолян Денислав Костов представи проектните линии на Програмата за развитие на селските райони до 2020 г., от които младежите могат да се възползват.

Младежкият лидер на ГЕРБ в Смолян Ангел Безергянов разказа за същността и дейностите, с които структурата се ангажира на местно ниво.

Вирни се горе