ЕС ще насърчава производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер

 ЕС ще насърчава производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер

Европейските и национални схеми за качество в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г. ще насърчават производството на продукти със защитени географски означения и специфичен характер. Подпомагането ще даде възможност на местните производители да повишат имиджа на своите продукти и да им осигуряват достъп до нови пазари. Това съобщиха от агроминистерството след видеоконферентното заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027 година.

Помощта от страна на държавата ще е насочена към производителите и групите производители на продукти със Защитено наименование за произход (ЗНП), Защитено географско указание (ЗГУ) и Храни с традиционно-специфичен характер (ХТСХ) при изготвянето на продуктовата им спецификация. Тя включва сертифициране при биологично производство и преработка. Подкрепата цели популяризиране и разширяване маркетинга на тези храни.

България има потенциал да регистрира повече храни със защитени географски означения и с традиционно специфичен характер в европейски регистри, особено в секторите мляко, плодове и зеленчуци.

Подпомагането по схемите за качество ще бъде насочено в две направления. Първото покрива допълнителните разходи, направени от фермерите и техните групи, влизащи в нови схеми за качество. Максималният годишен размер на финансовата помощ за присъединяване към схемите е до 3 хил. евро за едно земеделско стопанство, като максималният размер на финансовата помощ е до 100 процента. Помощта се предоставя под формата на годишно плащане за период до пет последователни години.

Второто направление ще бъде свързано с подпомагане на информационни и промоционални дейности, свързани със схемите за качество, на признати групи и/или организации на земеделски производители. Финансовата помощ по него ще бъде в размер до 70% от общия размер на допустимите за подпомагане разходи, а максималният размер за едно проектно предложение в размер до 50 хил. евро.

Хуманното отношение към животните ще продължи да е приоритет в новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 година. Подпомагането ще осигури по-дълъг период на пасищно отглеждане и повече свободно пространство в помещенията за отглежданите животни, което ще подобри жизнеността им и ще спомогне за повишаване на качеството на произведената продукция. Финансовата помощ ще бъде насочена за допълнителни разходи и пропуснати доходи, вследствие на доброволно поети едногодишни ангажименти за хуманно отношение при отглеждане на едри преживни животни и дребни преживни животни, които надхвърлят съществуващите към момента задължителни стандарти.

Вирни се горе