Дядо Николай: Волен не знае що върши!

Дядо Николай: Волен не знае що върши!

Пловдивският митрополит Николай коментира сблъсъците между активисти на „Атака” и мюсюлмани пред софийската джамия. По думите на владиката действията на Волен Сидеров са необясними.

„Що се отнася до проявите на г-н Сидеров, за него бих искал да кажа: Боже, не му зачитай греховете, той не знае що върши!”, заяви в Пловдив митрополит Николай.

Изказването си той направи, след като положи първия камък на нов православен храм в район „Тракия”. Дядо Николай припомни, че освен мюсюлманите, именно Сидеров е опитал да въвлече и Българската православна църква в два скандала.

Първият касае обвинението на лидера на „Атака” към патриарх Максим, като го упрекна, че е допуснал президента Първанов в храм. Втория скандал се завихри около изказването на Сидеров, че пловдивският митрополит е провалил литийно шествие в манастира „Свети Георги Зограф” и е допуснал в него да се служи на други езици. Пещерният национализъм, използван за политически цели, е чужд на всеки истински православен християнин, който вижда много ясно прикритите зад него стремления за разкъсване на тялото на живата църква”, коментира владиката по адрес на Волен Сидеров.

Дядо Николай продължи разсъжденията си.

„Опитите на г-н Сидеров да инструментализира църквата за своите цели, опасни за националното и държавното единство, не са от вчера. Аз лично бях подложен на яростно поругаване и осмиване от водената от него политическа сила, защото според г-н Сидеров не съм позволил свещеник да бъде издигнат за кандидат-кмет на град Кърджали.

Истината е, че този свещеник, отец Боян Саръев, осъзна, че ако въпреки канона стане кмет, ще бъде въвлечен в тази евтина провокация”.

Според митрополит Николай, Българската православна църква никога няма да стане причина за накърняване на етническия мир в страната и ще крепи националното единство, както е правила от 1000 години насам.

Дядо Николай съзира, че има нещо в поведението на Волен Сидеров, което го тласка в атаки срещу църквата.

Какъв е произходът на тази ненавист, знаят само той и Всевиждащият Господ Бог”, заключи разсъжденията си митрополитът.

Той добави, че църквата ще се моли за спасението на Волен Сидеров и за това на всички човеци независимо от тяхната националност, социални или политически убеждения.

Вирни се горе