Движение България на гражданите”: БойкоТ на фалшивата демокрация

Движение България на гражданите”: БойкоТ на фалшивата демокрация

Представителите на Националния съвет на “Движение България на гражданите” Прошко Прошков, проф. Велислав Минеков и Ива Йорданова представиха пред медиите информация – “защо Движението бойкотира референдума и призовава всички български граждани да го направят”.

Прошко Прошков коментира, че “бойкотът е единствената активна позиция, защото достатъчно дълго хората позволяваха да се подиграват с тях и когато парите са изхарчени, управлението няма право да пита дали да се строи нова АЕЦ или не”. “На подигравката може да се отвърне единствено с пренебрежение”, обясни той. “И ГЕРБ и БСП са ЗА да има нова ядрена централа. Каква опозиция са те, що за фарс? Имат общо 157 депутата в парламента и можеха отдавна да вземат решение по този въпрос. Защо прехвърлят отговорността на гражданите сега?! Ако управлението искаше да е построена АЕЦ “Белене”, досега щеше да я има. Никой не иска да я строи, просто искат да оправдаят по някакъв начин 3-те млрд. лева, които изчезнаха безследно. А сега управлението накара българина да даде още 20 млн. лева от своя джоб за един измислен референдум, вместо да осигури коледни надбавки например. Продължаваме безсмислено да наливаме пари в този гьол, това е истината”, допълни Прошко Прошков. Той допълни, че “българинът реално няма никаква информация за строежа и не разбира за какво трябва да гласува”. “Не бе дадена информация кой е инвеститорът, колко ще струва проекта, какъв е той, къде ще се осъществи, какво ще спечели страната ни от него и ние в частност? И най-вече дали България ще стане енергийно независима.”, коментира Прошко Прошков.

“Ако аз съм против ядрената енергетиката, нямам алтернатива при този референдум, защото при всички положения ще се строи 7-ми блок, дори и да не се строи нова ядрена централа – за какво ни питат тогава? Въпросът е подвеждащ! Това е въпрос от типа „Вие продължавате ли да пушите?“ – на тях не може да се отговори еднозначно с ДА и НЕ. Самият премиер се оплете наскоро в едно интервю и спомена, че е ЗА ядрената енергетика. А той би трябвало да е най-информираният човек в държавата, какво да говорим за останалите… особено за обикновените граждани”, каза представителят на “Движение България на гражданите”. Прошков коментира, че “за управляващите референдумът е подготовка за изборите през лятото – една проверка на кредита на доверие към правителството, игри между ГЕРБ и БСП с цел по-ниска избирателна активност на парламентарния вот”. Прошков каза още, че всички потенциални манипулации на референдума, и при следващите парламентарни избори, могат да се случат на базата на ниска активност. Използването на така наречените „мъртви души“ в избирателните списъци. Той даде пример с община Дупница, където в избирателните списъци има 44 844 души, а според данните от НСИ при последното преброяване, гражданите на Дупница между 18 и 85 години са 37

  1. Разликата е точно 7 723 души, въпросът е къде са тези хора и защо

използват техния вот?

Другото опасение на Прошков е свързано с изикванията за минимален праг до 2 млн. лева за кампания. “Знаем кои политически формации могат да извадят толкова пари! Ние не можем, а имаме мнение и искаме да го споделим. Защо да нямаме тази възможност? Това е чиста проба изкривяване, грешна комуникация, параван… за да скрият измамата и изхарчените пари,” каза още той.

Ива Йорданова представи практиката за провеждане на референдум в Литва: http://www.vae.lt/en/pages/the_project_from_a_to_z . “Когато фактите говорят, и Боговете мълчат,” заяви тя. “В този случай няма място за интерпретации и догатки, защото има цялата необходима информация. График за строежа по години, крайна цена (5 млрд. евро), старт и финал (2012-2020), всички инвеститори, финансов план, изследвания за траспорта и логистиката, информационно-комуникационните действия, всичко,” поясни Йорданова.

Проф. Велислав Минеков допълни, че българите имат право поне да бъдат информирани. “Тази сутрин, в една телевизия, имаше много интересен случай – Диан Червенкондев от ГЕРБ и Явор Куюмджиев от БСП казаха, че трябва да се гласува с ДА, а същевременно министър-председателят бе включен и каза точно обратното, че няма такова нещо и трябва да се гласува с НЕ. Основното, което трябва да се знае е, че тук става дума за ДА на ядрената мафия и за един огромен грабеж. В момента има 530 проекта в чужбина за ядрени мощности – те могат да се случат, могат и да не се случат. Но прави впечатление, че те са именно в по-слаборазвити държави, с по-високи нива на корупция. Не бива да забравяме, че изграждането на ядрени мощности в подобни държави с недемократичен режим е свързано със сериозни злоупотреби, които трудно можете да си представите. Тук парите не са в куфарчета, а във вагони. Цели се още един майсторски грабеж, който ще се изплаща от нас, гражданите поколения наред. По-добре да го предотвратим. От нас зависи!,” заключи проф.Минеков.

Вирни се горе