Две жалби за нарушения на изборния процес депозираха представители на Инициативен комитет „Стефан Воденичаров“ - Смолян

Две жалби за нарушения на изборния процес депозираха представители на Инициативен комитет „Стефан Воденичаров“  - Смолян

Две жалби за нарушения на изборния ден депозира в Районна избирателна комисия инж. Атанас Устабашиев пълномощник на Инициативния комитет на граждани, инициирал Националния референдум на 27.01.2013г. на територията на община Смолян, Председател на Общински инициативен комитет за провеждане на референдум „Да се развива ли ядрената енергетика в България, чрез изграждането на ядрена централа на площадка „Белене“.

Едната жалба е за непочистени и неопесъчени улици и тротоари пред някои избирателни секции в град Смолян. Непосредствена проверка от наблюдатели установи много лошо състояние на подходите и местата около избирателните секции в кв. Райково – ресторант „Родопи“, ИС номер 26, читалище „Орфееви гори“ – ИС номер 27 и пред ОДЗ „Родопчанче“ – ИС номер 22 и др.

Втората жалба е заради липсата на ток в над 40 селища на територията на област Смолян. В общините Мадан, Златоград, Рудозем и Доспат, има селища, в които няма електрозахранване, в някои от тях повече от 24 часа. В община Мадан, Избирателните секции в селата Върбина и Леска са без ток и без отопление. По този начин се ограничава сериозно правото на гражданите да участват пряко в управлението, чрез участието в референдум. Има коментари, че някъде това може да е с цел да се попречи на гражданите да упражнят своето право.

Много от помещенията, особено в селата, са студени, неотоплени. „Не можем да приемем, че това са нормални условия за провеждане на Националния референдум. Виновните трябва да понесат своята отговорност“, се казва в жалбата до РИК. Особено грубо нарушение в днешния студен зимен ден е липсата на отоплителни уреди в много от Избирателните секции на територията на Смолян. Изброени са поне 5 секции, в които е много студено. В секция номер 1, дори се наложило, членове на комисията да търсят печки. В секцията в читалище „Кирил Маджаров“, няма и достъп до тоалетна.

Вирни се горе