Две кандидатури от област Смолян са одобрени за новите 10 попълнения и елементи от нематериалното културно наследство на България

Две кандидатури от област Смолян са одобрени за новите 10 попълнения и елементи от нематериалното  културно наследство на България

Две кандидатури от област Смолян са одобрени за новите 10 попълнения и елементи от нематериалното културно наследство на България – в категория „Традиционно пеене и свирене”, като индивидуален носител „Костадин Илчев- самобитен продължител на родопската гайдарска традиция”, чиято кандидатура е излъчена от РИМ „Стою Шишков” – Смолян, и в същата категория – „Родопската гайда – магията на планината”, като групов носител „Гайдарски състав”, чиято кандидатура е излъчена от НЧ „Родопска просвета -1923”, гр. Девин, общ. Девин. Те бяха сред отличените на 23 юни 2016 година, на церемония в Галерия „Средец” на Министерството на културата, която беше финалът на Националната кампания „Живи човешки съкровища – България“ – етап 2016.

Със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов е била назначена национална експертна комисия, оглавявана от проф. Димитрина Кауфман. На заседание, проведено на 17.06.2016 г., комисията е прегледала всички подадени 41 кандидатури, от които са излъчени предложените нови 10 елемента, след което са предоставени за утвърждаване от министъра на културата, за да бъдат вписани в Националната листа на нематериалното културно наследство.

Организациите, предложили кандидатурите и поемащи ангажимента, свързан с тяхното съхраняване и популяризиране, са удостоени от министър Рашидов с голямото отличие на Министерството на културата „Златен век” – печат на цар Симеон Велики. Връчиха и специални грамоти за приноса в опазването и популяризирането на националната културна идентичност и по повод вписването на съответния елемент в Националната листа.

Вирни се горе