ДСБ: Оставка на правителството и смяна на всички контролни органи

 ДСБ: Оставка на правителството и смяна на всички контролни органи

Премиерът Бойко Борисов трябва да подаде оставка, за да спре ескалацията на напрежението в страната. Това е позицията на ДСБ и НС „Единство“, оповестена от председателя на тъмносините в Смолян Зарко Маринов. Депутати от Синята коалиция са предложили на Народното събрание да излезе с декларация за преодоляване на социалната криза в четири точки: парламентарните партии декларират отказ от партизиране и употреба на протестите на гражданите; министър-председателят подава оставка; парламентарните групи формулират своите реално изпълними управленски решения срещу всяка злоупотреба на монополите; парламентът избира експертно програмно правителство, което да приложи съгласувания пакет от закони за защита на потребителите от злоупотребите на монополите.

ДСБ иска пълна смяна на съставите на всички контролни органи, съобщи Маринов. Те трябва да бъдат назначавани от Народното събрание с право да бъдат отзовавани при несправяне с възложените им функции.

Сред мерките на ДСБ за намаляване на цената на тока са: непризнаването на кражбите като разход; нормиране на загубите по мрежата съобразно европейската практика; непризнаване на разходите за доставки без обществени поръчки.

Предложението на БСП за предсрочни парламентарни избори не е работещо, счита ДСБ. Необходимо е експертно програмно правителство, което под контрола на парламента и със съгласието на парламентарните сили да спре хаоса в страната, обществото да се успокои, за да се върне доверието на гражданите в държавата преди парламентарните избори. Ако в момента се предизвика правителствена криза, решението на въпросите, които са извели хората на протест, ще дойде най-малко след 7 месеца, повтори думите на Иван Костов Зарко Маринов.

Вирни се горе