ДПС се готви за промяна, подмладява ръководството

ДПС се готви за промяна, подмладява ръководството

Анализ на 20-те години на прехода и приоритети за предстоящите 20 години ще очертае лидерът на ДПС Ахмед Доган. Това ще са основните акценти на седмата национална конференция на партията.

Членове на ръководството на ДПС твърдят пред “Стандарт”, че е време за смяна на лицата в партията. Съпартийците на Доган смятат, че не е изключено при избора на Централно оперативно бюро да има сериозно подмладяване и смяна на познатите лица на партията с нови обучени кадри.

С мандата на ДПС се конструираха две правителства – на Любен Беров и на Тройната коалиция на Сергей Станишев. Беше и коалиционен партньор на правителството на Симеон Сакскобургготски. Без да има министри, ДПС беше в коалиция и с първото правителство на СДС на Филип Димитров, след което се оттегли, постъпи по същия начин и с правителството на ОДС на Иван Костов, припомня БГНЕС.

ДПС се основава през 1990 година от Ахмед Доган и Йенал Бекир под знака на връщането на имената на българските мюсюлмани след реализацията на проекта на Възродителния процес, едно от последните действия на комунистическия режим преди 10 ноември 1989 г.

В годините при всички демократични избори партията има твърд електорат, който тази година за 41-во Народно събрание достигна 14.47% и 38 народни представители, които нареждат ДПС на трето място след ГЕРБ и БСП.

За тези 20 години лидерът на ДПС е неизменно депутат, както и много от съратниците му, но остава вечният рекордьор по отсъствия. 25 души от партията на Ахмед Доган са с агентурно минало. В сегашното Народно събрание това ги изключва от ръководствата на парламентарните комисии и международните делегации, но ДПС изпрати сериозна група евродупатите в Брюксел.

Самият Доган е разследван и за поне пет имота от ДАНС, МВР, Прокуратурата и Националната агенция по приходите.

Вирни се горе