Дора Янкова: За избора на еврокомисар отново ще търсим консенсус

Дора Янкова: За избора на еврокомисар отново ще търсим консенсус

По-конструктивно и по-реално е да бъдем в залата и да се споделят аргументи, а не да се казва, че ще бъдем вън. Това каза пред БНР Дора Янкова, заместник-председател на парламентарната група на БСП. Тя коментира намерението на ГЕРБ да не участва в дебатите по върнатите от президента разпоредби в закона за МВР, които са първа точка от дневния реда на парламентарното заседание.

"Ако трябва да гледаме отговорно, преди всичко към българските граждани, има няколко неща, които и колегите от ГЕРБ ще подкрепят. Това са законът за защита на конкуренцията, когато отворихме дебатите за защита на българския производител, законът за защита на потребителя, Законът за подземните богатства, законът за опазване на земеделските земи, законът за професионалното образование и обучение, законът за насърчаване на заетостта, законът за земеделските земи.

Това са 4 законопроекта на второ четене, по които е възможно да се приключи, другите са на първо четене. Председателският съвет на парламента ще обсъди, предполагам ,че това ще бъде базата, сложени на масата, а колегите от ГЕРБ и “Атака” ще ги обогатят. Ако са необходими дебати в залата, това трябва да ни обединява", каза още тя. Градската организация на БСП в София се обяви за промяна в ръководстовто на партия. По този повод Янкова каза:

“На НС опълномощихме председателя, предстои ново заседание, на което той да направи промени. Надяваме се с това председателят да отговори на очакванията на градската организация. Ние сме демократична партия, целият политически дебат е на длан пред вас, журналистити. По-добре е така, демократично, да дебатираме и да отчетем поуките, отколкото да бъде тихо и да бъдем авторитарна партия”, обяви тя.

На въпрос какъв трябва да бъде бъдещият български еврокомисар Янкова отговори: “Трябва ни силен представител, добро лице за България и Европа. Ще участваме в дебатите за определянето и ще търсим отново националния консенсус”, категорична беше тя.

Вирни се горе